26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kalp hastalıklarına ‘Ozaki’ yöntemi

Kalp kapağında darlık bulunan hasta, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ilk kez uygulanan, kişinin kendi dokusundan üretilen kalp zarının değiştirilmesi olarak bilinen “Ozaki” yöntemiyle sağlığına kavuştu. 

3 Ekim 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kalp hastalıklarına ‘Ozaki’ yöntemi

Japon bilim adamı Dr. Ozaki tarafından geliştirilen “Ozaki” yöntemi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde erişkin bir hastaya ilk kez uygulandı. Prof. Dr. Günaydın, “Ozaki” tekniğiyle hastanın kendi kalp zarından yaprakçıklar oluşturarak kalp kapağının değiştirildiğini, Avrupa’da 2016’dan itibaren kullanılmaya başlanan bu yönteme ilişkin yurt dışında eğitim aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Serdar Günaydın, Prof. Dr. Kanat Özışık, Doç. Dr. Atike Tekeli Kunt’tan oluşan cerrahi ekibine, anesteziyoloji-kardiyoloji klinikleri ve Prof. Dr. Cem Alhan destek verdi. 

İLACA GEREK KALMADI

Prof. Dr. Günaydın, aort kapak hastalarında cerrahi olarak tamiri mümkün olmayan durumlarda mekanik ya da biyolojik yapay kapakların, girişimsel olarak ise yine biyolojik temelli stent kapaklarının kullanıldığını söyledi. Bu yöntem sayesinde ilk defa hastalarda hiçbir yabancı madde kullanmadan kapak ameliyatı yaptıklarını ifade eden Günaydın, “Hastanın kendi dokularını kullanarak, ameliyatı gerçekleştirdik. Yabancı madde olmadığı için hastamızda olağan sıkıntılarla karşılaşmadık. İlaç kullanılmasına gerek kalmadı. Metal kapaklarda ileride darlık oluşabiliyor ya da var olan halka kalpte belli yerlere baskı yapabiliyor. Bu tür sıkıntıları da hastamızdan beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.