23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Meditasyonun zeka becerisini geliştirdiğini bilim adamları onayladı

Bilim adamları, farkındalık temelli meditasyonun sağlayacağı faydaları olağanüstü diye nitelendiriyor. İşte bilim tarafından desteklenen ve bilmeniz gereken farkındalık faydaları...

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Meditasyonun zeka becerisini geliştirdiğini bilim adamları onayladı
1. Ağrı ve sancıları hafifletir
Eğer sırt, boyun ya da vücudunuzun başka bir bölgesine dair ağrı ve sancılardan şikayetçiyseniz, bunun bir kısmı zihninizden kaynaklanıyor olabilir.  Journal of Neuroscience’nde yayınlanan araştırmaya göre, 80 dakikalık bir meditasyon, ağrı algısının neredeyse yarısını keser.
 
Montreal Üniversitesi’nde yapılan bir diğer araştırmada, düzenli meditasyon uygulamalarının ağrı algılanmasını etkileyip etkilemediğini görmek için, en az 1000 saat meditasyon yapan denekler ile hiç yapmayan bir grup karşılaştırılmıştır. Sonuç ezici üstünlük ile meditasyon yapanların ağrı eşiğinin çok daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
 
2. Daha zeki olmanıza yarar ve karar verme becerisini geliştirir
Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, uzun süreli meditasyon yapan insanların beynindeki kortikal kıvrımlar daha çoktur ve onların bilgileri daha hızlı işlemesini sağlar. Ayrıca düşünce ve karar verme sürecini bozan geçmiş olaylara takılıp kalma alışkanlığını engeller. Nefesinize odaklanacağınız 15 dakikalık meditasyon seansları bile daha net düşünmenize yetecektir.
 
3. Ruh halini iyileştirir
Dağıtım için bekleyen bir grup Amerikan piyadesi, 8 hafta boyunca farkındalık meditasyon eğitimine tabi tutuldu. Bu süreç sonunda, ruh hali ve çalışma belleğinde belirgin iyileşmeler görüldü. Bu iyileşmeler, piyadelerin bilginin kısa süreli alımı ve depolama konusunda becerilerini de geliştirdi.
 
Araştırmacılar, son derece stresli ve duygusal durumlarda bile farkındalık meditasyonunun işe yaradığının altını çiziyor. Hatta ‘zihinsel bir zırh’ inşa etmeye sebep olduğunu belirtiyorlar.
 
4.. Empati ve yardımseverlik becerilerini geliştirir
Northeastern Üniversitesi Bilim Koleji’nde yapılan araştırmada, meditasyon grubuna katılan insanların yüzde 50’sinden fazlasının daha şefkatli olduğu gözlemlendi.
 
Plos One’da yayınlanan bir diğer araştırmada ise, deneyimli ya da deneyimsiz meditasyoncuların hepsinde, meditasyon yaparken empati ile bağlantılı bölgelerde daha fazla beyin aktivitesi görüldüğü öne sürüldü.
 
5. Dikkat süresi ve odaklanmayı geliştirir
Görünüşte saçma bir uygulama gibi gelen ‘düşünmemeyi düşünmek’ pratiğinin, dikkat dağıtıcı şeylerden zihni özgürleştirerek insanların odaklanmasına faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
 
Yine Plos One’da yayınlanan ve beyin taramaları ile yapılan araştırmaya göre, Zen meditasyon egzersizleri, bireyin kafasının içindeki başıboş düşüncelerden arınarak, duruşuna ve nefeslerine odaklanmasını sağlıyor. Meditasyon, sıkıcı uyaranlar üzerinde bile odaklanma ve dikkat süresini arttırıyor.
 
6. Yalnızlık hissini azaltır
J. David Creswell tarafından yönetilen Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmasına göre, 40 yaş ve üzerindeki yetişkinler 8 hafta boyunca 30ar dakikalık meditasyon yaptığında, yalnızlık hisleri azalıyor.
 
Bu çok da şaşırtıcı bir sonuç değil çünkü esneklik ve şefkat duyguları arttığında daha mutlu ve dolu dolu bir hayat görüşü elde eden insanlar yalnızlık ve kendine acıma duygusundan uzaklaşıyor.
 
Creswell konuya dair, “ Spor salonunda kaslarınızı geliştirdiğiniz gibi zihninizi de eğitmelisiniz” diyor.