23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Mentollü sigaraya yasak geliyor

Avrupa Birliği mentollü sigaranın zararlarıyla ilgili tartışmalarına son noktayı koydu. Lüksemburg’da toplanan AB Sağlık Bakanları, mentollü sigaraların yasaklanmasına karar verdi.

2 Ağustos 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mentollü sigaraya yasak geliyor

Lüksemburg’da 21 Haziran’da İrlanda Sağlık Bakanı James Railly başkanlığında bir araya gelen AB Sağlık Bakanları ve Halk Sağlığı Komitesi mentollü sigaraların yasaklanmasını kararlaştırdı. Söz konusu karar AB Parlamentosu’nun 10 Eylül 2013 günü Strazburg’da yapılacak toplantısında oylamaya sunulacak. Mentollü sigaraların tütün kullanımını cazip hale getirdiği için yasaklanması yönündeki tartışmalar uzun süredir AB gündemini meşgul ediyordu.  Yeni alınan karar bir anlamda sadece mentollü sigaraların değil türevlerinin de satışına yasak ve düzenleme getirecek. İndependent gazetesinin haberine göre halk Sağlığı Komitesi ayrıca slim adıyla satılan ve daha çok gençler tarafından kullanılan ince sigaraların paketlerinde de düzenlemeye gidecek. İrlanda Times gazetesi ise yeni sigara yasağı kapsamına tütün ürünlerini cazip hale getirebilen çeşitli aromalar, kokular, vitamin, kafein ve taurin gibi içeriklerin de ekleneceğiniduyurdu.

Zararı düşük yazamayacak

Yeni kararda sigara paketlerinde ürününün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu iddia eden ibareler yer almayacak. Özellikle genç kızlar tarafından kullanılan slim paketleri normal boyutlarda satışa çıkarmaya karar veren komite, böylece gençlerin ‘içtiğim sigara çok da zararlı değil’ inancını kıracak. Toplantıya başkanlık yapan İrlanda Sağlık Bakanı James Reilly, yasağın sigarayı bırakma konusunda büyük bir adım olarak değerlendiriyor. Reilly, “AB’de her yıl 700 bin kişi sigara kullanımına bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigaranın AB’de sağlık giderleri içinde 25 milyar dolarlık yükü var. Paketlerin üzerinde uyarı yazıları eklenmesine rağmen sigara kullanımında belirgin bir azalma gözlemlenmedi. Ancak biz sigarayı daha az cazip göstermek ve bıraktırmak için elimize geçen her fırsatı kullanacağız” dedi.