25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Obezite cerrahisinin kilo verme dışındaki faydaları neler?

Obezite çağın yaygın hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Yediğimiz sağlıksız gıdaların, hareketsiz yaşam tarzının ve stresin obeziteye yol açtığına değinen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, cerrahi müdahalenin yalnızca kilo vermeye yardımcı olmadığından, obezlerin hayatını tehdit eden hastalıklardan kurtulmasını sağladığından ve kiloyu korumaya yardımcı olduğundan da bahsetti.

25 Nisan 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Obezite cerrahisinin kilo verme dışındaki faydaları neler?

Obezite Nedir?

Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin en büyük sağlık sorunu olarak kabul edilen obezite, hastalık ölçüsüne varan şişmanlık şeklinde tanımlanır. Obezite hayati tehlikeye sebep olabilecek; uyku apnesi, diyabet, akciğer rahatsızlıkları, mide sorunları, kalp-damar hastalıkları, tansiyon, kısırlık, eklem ağrıları ve idrar kaçırma gibi pek çok hastalığa sebep olur.

Obezite Cerrahisi Hayatı Nasıl Kolaylaştırıyor?

Obezite cerrahisi 4 farklı ameliyat seçeneğiyle hastanın sağlık durumuna göre belirlenebiliyor. Bu cerrahi yöntemler; tüp mide ameliyatı, gastrik baypas, mide bandı (kelepçe) ve mide içi balon.

Tüp mide ameliyatı aslında mide bandı ve gastrik baypas tedavi yöntemlerini tercih etmeyen hastalar için iyi bir seçenektir. Tüp mide ameliyatında amaç mideyi küçültmektir. Laparoskopi yöntemiyle gerçekleştirilen bu ameliyatta yaklaşık olarak bir muz büyüklüğünde tüp şekilli bir midenin stapler kullanılarak meydana getirilmesiyle gerçekleştirilir. Midenin bir kısmı alındığından hasta daha az yeme ihtiyacı hisseder.

Mide bandı, laparoskopi yöntemiyle midenin en üst kısmına yerleştirilir. Bu sayede hastanın yiyeceği besin miktarı sınırlandırılabilir, buna bağlı olarak hasta kilo vermeye başlar. Mide bandında diğer ameliyatlardan farklı olarak, sindirime yardımcı olan herhangi bir kısmın alınmasına gerek yoktur.

Gastrik baypas, obezite tedavisinde sık kullanılan ve başarı oranı yüksek bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde asıl amaç hastanın kilo vermesini sağlamaktır. Midenin boyutu küçültülerek besinlerin sindirim kanalında ince bağırsakların bir kısmına uğramadan emilmesini sağlamayı amaçlayan yöntem karna 5 ya da 7 kesi yapılarak laparoskopik yöntemle yapılır. Karın karbondioksit gazıyla doldurularak şişirilir ve uygun çalışma ortamı yaratılarak midenin bir kısmı kesilerek küçültülür.

Mide içi balon yönteminde ise hastaya endoskopi uygulanarak midenin küçültülmesi amaçlanır. Herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeyen bu yöntemde mide balonunun içi serum fizyolojik ile doldurulur. Mideye yerleştirilen bu balon açlık hissine engel olur. Balon mide içerisinde 6 ay kaldıktan sonra çıkartılır. Bu yöntemlerle hastanın yalnızca kilo vermesi sağlanmaz, aynı zamanda obezite yüzünden oluşan başka hastalıklar da engellenmiş olur ve verilen kilonun korunması sağlanır.