23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Deniz Baykal'ın hastalığının ne olduğu açıklandı

Deniz Baykal'ın hastalığının pıhtı atması olduğu açıklandı.

18 Ekim 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Deniz Baykal'ın hastalığının ne olduğu açıklandı

Dün akşam saatlerinde CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a beyninde oluşan basınçtan dolayı üçüncü kez operasyon yapıldı.

Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi'nde tedavisine devam edilen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın son durumuyla  ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, “Kendisine yoğun bakımda yoğun tedavi uygulanıyor. Solunum desteği sağlanıyor, beyin destekleri sağlanıyor. Bu süreç içerisinde kendisi de bilinci kapalı olarak uyuyor. Gelişmeler anlık oluyor. Anlık olumlu bulguyla da, olumsuz bulguyla da karşılaşabiliyoruz. Gelinen nokta ile itibaren bazı olumsuzluklara karşılaştık.  Bir aksilik olmazsa sonraki tomografiyi sabah düşünüyoruz. Hastaneye geldiği andan itibaren hayati tehlikesi var zaten. Ciddi bir durum bu. Beyin hasarı, bu hayati tehlike her an var. Yoğun bakımda yoğun tedavi altında olmak ciddi bir durum olduğunun en iyi göstergesidir" ifadelerini kullandı.

"Olay ciddi, ciddi ki bütün ekipler burada"

"Kalıcı bir hasarın olup olmayacağını zaman gösterecek" diyen Rektör İbiş, sözlerine şöyle devam etti:

"Süreç içerinde ne gibi gelişmeler olacak, akciğerindeki enfeksiyon ne derece beynin yeterli oksijen almasına izin verecek, bunu zaman içerisinde göreceğiz. Şimdi ne söylersek tahminden öteye gitmez. Olay ciddi, ciddi ki bütün ekipler burada destek veriyorlar, hizmet veriyorlar. Ciddi, hastalık devam ediyor, daha da devam edecek. Zaman zaman uyandırma denemeleri yapılıyor ama şuan da bilinç kapalı durumda, dolayısıyla uyutulması ekiplerimizin arzu ettiği bir durum. Takılan stend çalışıyor. Stend ve beyin dolaşımında bir sorun yok. Ama ekstra gelişen beklenen bazı riskleri vardır bu hastalığın. O riskleri görüyoruz şuan da. Şimdi onlarla mücadele etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

PIHTI ATMASI NEDİR?

Beyinde pıhtı atması, Kan hücrelerinin bazı nedenlere bağlı olarak damar içinde oluşturduğu pıhtı, damar duvarına yapışıktır. Bu pıhtı damar duvarından koparsa, kan dolaşımına karışarak beyinde pıhtı atmasına neden olabilmektedir. Beyin dışında kalp, akciğer  böbrek ve bacaklarda da pıhtı atması oluşabilir. Bu duruma pıhtı atması denir. Bu pıhtı atması kalp ve akciğeri besleyen damarları tutması sonucu ölümle sonuçlanan ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Beyinde pıhtı atması nedenleri, Uzun seyahatlar yapan kişilerde hareketsizlik nedeniyle beyinde pıhtı atması sık görülen bir rahatsızlıktır. Uzun süre hareketsiz kalmak, bacaklarda kan toplanmasına ve buna bağlı olarak toplardamarda pıhtı oluşup bu pıhtının kopması halinde kan dolaşımı yoluyla beyinde pıhtı atmasına neden olur. Daha önce kalp krizi geçiren kişiler, kalp kapakçığı hastalığı olan kişiler, ritmi bozukluğu yaşayan kişiler, ileri yaş gurubundakiler ve genetik yatkınlığı olanlardır. Televizyon ve internet başında uzun süre hareketsiz kalmakta beyinde pıhtı atmasına zemin hazırlayabilir. Ortopedik cerrahi tedavi olan ve uzun süre hastanede hareketsiz yatan kişilerde risk altındadır.

 

PIHTI ATMASI BELİRTİLEİR NELERDİR?

Beyine pıhtı atması sonucu beynin konuşma merkezine giden damarlar tıkanırsa kişi konuşma yetisini kaybedebilir.

Kolu ve ayağı oynatan merkez damarlarında pıhtı atması gerçekleşirse kişinin eli ayağı tutmaz ve düşer. Bunun sonucunda halk arasında bilinen ismi ile felç ve inme oluşur.

Göz damarlarına pıhtı atması sonucu kişi görme yetisini kaybedebilir.

Beyine pıhtı atması tedavisi, pıhtı atmasının vereceği hasar, acil müdahale edildiği taktirde azaltılabilir bir durumdur. Beyine pıhtı atması durumunda müdahale geciktikçe pıhtının miktarı ve hasar düzeyi artar. Beyine pıhtı atması teşhisi ile gelen hastaya ilaç tedavisi uygulanarak oluşan pıhtı eritilir. Bu şekilde pıhtı ortadan kaldırılır. Geç müdahale de ilaç etkili olmaz. Böylesi bir durumda ameliyata uygun şartlarda uzmanın uygun gördüğü koşullarda beyine pıhtı atması katater yolu ile çekilir. Son olarak eğer hiçbir yöntemden sonuç alınmazsa cerrahi operasyon ile pıhtı alınabilir. Sizde çevrenizde aniden düşen, bayılan, denge kaybı ve fonksiyonlarında anormallik olan bir kişi görürseniz, hareket ettirmeden ve sarsmadan sağlık kuruluşuna haber verin veya ulaştırın. Beyine pıhtı atması sebebiyle rahatsızlanan bir kişinin hayati tehlikesi olabileceğini göz önünde bulundurularak vakit kaybetmeyin.