26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Renk körleri 2. Dünya Savaşında neden kullanıldı?

Renk körlüğü, en basit genel tanımı ile doğada bulunan renklerin algılanamamasıdır. Bu rahatsızlık göz retinasında koni hücrelerinin bulunmaması veya eksik olmasından kaynaklanmaktadır.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Renk körleri 2. Dünya Savaşında neden kullanıldı?

RENK KÖRLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Renk körlüğünün kesin tedavisi bulunmamaktadır. Görmede sorun yaşayan insanlar renk körlüğü lensi veya renk körüğü gözlükleri takarak renkleri ayırt ederler.

RENK KÖRLÜĞÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Renk körlüğünün teşhil edilmesi için Ishihara, Farnsworth Munsell D-15, Farnsworth Lantern gibi tedavi yöntemleri kullanılır.

RENK KÖRLÜĞÜ OLUŞUMU NEDEN KAYNAKLANMAKTADIR?

Kalıtsal nedenlerden ortaya çıkan renk körlüğü çocukluk veya ergenlik dönemlerinde kendisini göstermektedir. Bu rahatsızlığın oluşumundaki bir diğer etken ise beyin ve retina hasarlarıdır. Ayrıca çocukluk çağında maruz kalınan yüksek ultraviyole ışınlar da kalıcı olarak renk körlüğü yapabilmektedir.

RENK KÖRLÜĞÜNÜN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Renk körlüğü kırmızı renk körlüğü (Protonotopia), mavi renk körlüğü (Tritanopia), yeşil renk körlüğü (Deuteranopia), tam renk körlüğü (Anopia) ve monokromatik renk körlüğü olmak üzere 5 gruba ayrılır.

Tam renk körlüğü: Bu evrede hasta hiçbir rengi ayırt edemez.

Kırmızı renk körlüğü: Kişi kırmızı rengi göremediğinden kısmi renk körüdür ve sadece yeşil ile mavinin karışımı olan renkleri görmektedir.

Mavi renk körlüğü: Kişi mavi rengi göremediğinden kısmi renk körüdür ve sadece yeşil ile kırmızının karışımı olan renkleri görmektedir.

Yeşil renk körlüğü: Kişi yeşil rengi göremediğinden kısmi renk körüdür ve sadece kırmızı ile mavinin karışımı olan renkleri görmektedir.

Monokromatik renk körlüğü: Monokromatik renk körleri sadece mavi ve sarı renkleri tanımlayabilmektedir. Bu durum kırmızı-yeşil renk körlüğü olarak da adlandırılmaktadır.

RENK KÖRLÜĞÜNE NEDEN OLAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Parkinson hastalığı: Bu hastalık nörolojik bir bozukluk olduğu için, görmenin gerçekleştiği retinadaki sinirlere zarar vererek işleyişini bozabilmektedir.

Katarakt: Bu rahatsızlık görme yetisini tahrip ederek göze zarar verebilir. 

Tiagabin: Bu ilacı kullanan insanların %41’inin renkli görme kaybı yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Ancak bu durum geçiçidir.

Optik nöropatisi: Özellikle erkeklerde görülen bu durum kırmızı ve yeşil renk körlüğü ile bağlantılırdır.

Kallman sendromu: Bu kalıtsal durum eksik veya tam gelişmemiş cinsel organlara neden olan bir hipofiz bezi bozukluğudur.

RENK KÖRLERİ II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA NEDEN KULLANILDI?

Renk körleri II. Dünya Savaşı sırasında savaş bombardıman uçaklarında gözlemci olarak görev yapmışlardır. Bunun sebebi bu kişilerin kuş bakışı olarak kamufle edilmiş stratejik noktaları net görebilmeleriydi. Bu özellikleri sebebiyle de gizlenmiş hedefleri görerek vazifelerini eksiksiz bir biçimde tamamlamışlardır. 

Kaynak:Yeni Akit