25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Samsun'dan dünyaya 'doktor sülük' gönderiyor

Samsun'da 8 yıl önce tıbbi sülük yetiştiriciliğine başlayan Orhan Hacıhafızoğlu, bugün aracı firmalarla pek çok ülkeye sülük gönderiyor.

AA19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Samsun'dan dünyaya 'doktor sülük' gönderiyor

Samsun'da doğalgaz kullanımının artmasıyla işleri bozulan ve yaptığı kömür satışı işini bırakıp halk arasında "doktor sülük" olarak adlandırılan tıbbi sülük yetiştiriciliğine başlayan Orhan Hacıhafızoğlu, bugün aracı firmalarla pek çok ülkeye sülük gönderme başarısı elde etti.

Bafra ilçesinde 1995'ten 2006 yılına kadar kömür ticareti yapan Orhan Hacıhafızoğlu, ilçede doğalgaz kullanılmaya başlanmasının ardından işleri bozulunca iş yerini kapattı. Bir süre ne iş yapabileceğini düşünen Hacıhafızoğlu, 8 yıl önce ziraat mühendisi bir arkadaşının "Bafra'nın sülük bölgesi olduğunu ve sülük ticareti yapılabileceğini" söylemesi üzerine alternatif tıpta kullanılan sülük ticareti işine girmeye karar verdi.

Hacıhafızoğlu, kurduğu tesiste yetiştirdikleri ile köylülerden satın aldığı sülükleri aracı firmalarla aralarında Avrupa ülkeleri ile Rusya'nın bulunduğu pek çok ülkeye gönderiyor.

"SON 2-3 YILDIR TÜRKİYE DE SÜLÜK TEDAVİSİNDE OLDUKÇA YOL KATETTİ"

Orhan Hacıhafızoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet aracılığıyla Azerbaycan'da sülük işi yapan bir tüccarla iletişim kurduklarını bildiren Hacıhafızoğlu, bir süre sonra kendi üretimlerini gerçekleştirmek için Sarıkaya köyünde tesis kurduklarını kaydetti.

Sülüğün kaçak yollardan da toplanıp satıldığını, bunun bir süre sonra doğadaki sülüklerin bitmesine yol açabileceğini dile getiren Hacıhafızoğlu, "Doğada topladığımız sülük belli bir zaman sonra bitebilirdi. 'Ülkeme nasıl daha faydalı olabilirim?' diye düşünerek sülüğün üretilmesi gerektiğini anladık. Son 2-3 yıldır Türkiye de sülük tedavisinde oldukça yol katetti. Bunun için sülüğün üretilmesinin olmazsa olmaz olduğunu anladık." ifadesini kullandı.