24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak 6 ipucu

Tiryakilerin çoğu sigarayı bırakmanın yaptıkları en zor şey olduğunu söylerler. Yine de milyonlarca kişi sigarayı bırakabiliyorsa sizde bırakabilirsiniz. İşte sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak 6 ipucu...

19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak 6 ipucu
Neden Bırakmak İstediğinizi Bilin
Sigarayı bırakmak istiyorsunuz, ancak neden bunu istediğinizi biliyor musunuz? “Çünkü sigara sağlığa zararlıdır,” demek yeterli değildir.Sigarayı bırakmak için motive olmak, güçlü ve kişisel nedenler gerektirir. Belki ailenizi dolaylı sigara dumanından korumak isteyebilirsiniz. Belki de akciğer kanseri fikri sizi korkutuyordur. Belki de genç görünmek ve genç hissetmek istiyorsunuz. Kendinize, sigara yakma isteğinden daha ağır basacak kadar güçlü bir neden bulun.
 
Kendi Başınıza Bırakmayın
Arkadaşlarınıza, aile bireylerinize ya da iş arkadaşlarınıza sigarayı bırakmaya çalıştığınızı söyleyin. Onların teşvikini almak fark yaratabilir. Bir destek grubuna katılmayı ya da bir danışmanla konuşmayı da isteyebilirsiniz. Davranışsal terapi, sigara bırakma stratejilerinizi tanımlamanıza ve bu stratejilere bağlı kalmanıza yardımcı olan bir danışmanlık türüdür. Davranışsal terapi ile nikotin replasmanı ürünleri ve/veya ilaç tedavisini birleştirmek başarı şansınızı artıracaktır.
 
Stresi Yönetin
İnsanların sigara içmesinin bir nedeni de nikotinin onları rahatlatmasıdır. Bir kez bıraktığınızda stresle başa çıkmak için başka bir yönteme ihtiyacınız olacak. Düzenli masaj yaptırmayı, gevşetici müzikler dinlemeyi veya yoga ya da tai chi öğrenmeyi deneyebilirsiniz. Eğer mümkünse sigarayı bıraktıktan sonra ilk birkaç hafta stresli durumlardan uzak durmaya çalışın.
 
Evi Temizleyin
Son sigaranızı içtikten sonra bütün çakmakları ve kül tablalarını atın. Sigara kokan bütün kıyafetlerinizi yıkayın ve halılarınızı, perde ve döşemelerinizi temizleyin. Tanıdık sigara kokusundan kurtulmanıza yardımcı olabilecek bir oda spreyi kullanın. Sigara içmeyi hatırlatan bir şey görmeyi ya da sigara kokusu duymayı istemezsiniz.
 
Hareket Edin
Fiziksel aktiviteler nikotin isteğini azaltabilir ve bazı yoksunluk belirtilerini hafifletebilir. Bir sigaraya uzanmak istediğinizde patenlerinizi ya da koşu ayakkabılarınızı giyin. Köpek gezdirmek ya da bahçedeki otları temizlemek gibi hafif egzersizler bile işe yarar. Yaktığınız ilave kaloriler sigarayı bırakırken kilo almanızı da engelleyebilir.
 
Meyve ve Sebze Tüketin
Sigara bırakırken diyet yapmayı denemeyin – çok fazla yoksunluk olumsuz sonuç verebilir. Bunun yerine daha fazla meyve, sebze ve düşük yağlı süt ürünleri tüketmeye odaklanın. Duke Üniversitesi çalışmalarından biri bu gıdaların sigaranın tadını çok kötüleştirdiğini ortaya koymuştur. Bu size hastalıkla-savaşan besinler sağlamasının yanı sıra sigara içme arzunuzla mücadele etmenize yardım eder.