20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Teknoloji bebeğin DNA’sına işliyor

Hamilelikte elektronik cihazlardan uzak durulması gerektiğini söyleyen uzmanlar “Bebekler anne karnında teknolojik mutasyona uğruyor. Gen haritası etkileniyor. Gebeler tıpkı sigara gibi teknolojiden de uzak durmalı” dedi.

7 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Teknoloji bebeğin DNA’sına işliyor

Gelişen teknoloji sayesinde, konuşmayı öğrenmeden anne karnında teknolojiyle tanışan yeni nesil tehlike altında. Teknoloji bağımlılığına kadar giden bu tablonun temellerinin anne karnında atıldığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı Uzwwmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Özkılıç, ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Elektronik cihazların özellikle hamileliğin ilk 3 ayında bebeğin organ gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Özkılıç, “Teknolojik cihazların anne karnındaki bebekte yarattığı mutasyon, anne ve babaya benzemeyen nesillerin dünyaya gelmesine neden oluyor” diye konuştu.

İLK 3 AY TEHLİKELİ 

Gelecek nesillerin tehlike altında olduğunu vurgulayan Özkılıç şu bilgileri verdi: Embriyo anne karnında önce anne ve babanın genetiğine benzer kromozomlar taşıyor. Bu kromozomlar teknolojik cihazlardan yayılan radyasyondan etkilenirse kromozomlarda genetik değişiklikler oluşuyor ve farklı genler ortaya çıkabiliyor. Teknolojik cihazların yaydığı radyasyon deri hücreleri ile üreme, sinir ve beyin hücrelerini olumsuz etkiliyor. Uzun vadede katarakttan kansere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Anne adayı gebeliğin ilk 3 ayında  saç kurutma makinesinden dahi uzak durmalı. Evde radyoaktif ışın yayan kablosuz modem veya WiFi cihazlarının kapalı tutulması gerekiyor. Anne adayları hamilelik dönemlerinde nasıl ki sigarayı bırakıyorsa tablet, bilgisayar gibi radyasyon yayan elektronik cihazlardan bu dönemde uzak durmalılar.