20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Anayasa’nın merkezinde Başkanlık olmalı

Anadolu Platformu Başkanı Aldemir, “AK Parti’nin başkanlık sistemini merkeze alarak az maddeli, bu milletin kadim değerlerine yaslanan, insani değerleri merkeze alan bir anayasa hazırlanmalı” dedi.

Alev Dönmez8 Şubat 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Anayasa’nın merkezinde Başkanlık olmalı

Halka yeni anayasa ve başkanlık sitemini anlatmak amacıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının  oluşturduğu Türkiye Anayasa Platformu ile sahaya inen Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, çalışmalarını Star’a anlattı. Yeni anayasayla için halkın yüzde 50 oy vererek AK Parti’yi desteklediğini belirten Aldemir , bu işin  partiler arası dolaştırmanın anlamının olmadığını söyledi.

SİSTEM TIKANDI

 “AK Parti’nin başkanlık sistemini merkeze alarak az maddeli, bu milletin kadim değerlerine yaslanan, insani değerleri merkeze alan bir anayasa hazırlanmalı” diyen Aldemir, şöyle konuştu: “Bu meseleyi çok fazla indirip kaldırdığın zaman sanki Sayın Cumhurbaşkanı’nın başkanlığını teminat altına almak gibi bir meseleye dönüştürülmesi yanlış bir yere çekilir. O açıdan Türkiye’de cumhuriyetin başından sürdürülen rejim ve 12 Eylül’ün oluşturduğu yasal zemin tıkanmıştır, fiilen bitmiştir. Millet aslında bir hukuksuzluk içerisinde bürokrasinin insafına terk edilmiştir. Onun için siyasetin her zayıfladığı an bürokrasi siyaseti ve milleti kıskaca almaktadır. Halkın milletin hakkını ve hukukunu merkeze alan devleti de ona hizmetkar kılan Türkiye’nin o doğal coğrafyasını da göz eden bir anayasanın şekillenmesi için çaba sarf etmemiz gerekiyor.”

YAKLAŞIM GARİP

Şu anda Türkiye’de anayasanın olmadığına dikkati çeken Aldemir, sistemdekiş tıkanmaya rağmen mevcut anayasaya yaslananların çoğunun da darbeci 12 Eylül rejiminden kalma olduğunu vurguladı. Bunun yanında darbe zulmüne uğramış bazı insanların da bir şeylere karşı çıkmak için yeni anayasa istemediğini ifade eden Aldemir, “Biz halkın bu konudaki duyarlılığını içindeyiz. Milletimizin sözünü yüreğindeki beklentilerini ilgili kişilere bu konunun çalışma ortamlarında inşallah seslendireceğiz. Temel amacımız görüp de söyleyemeyenlerin, hissedip de anlatamayanların sesi olmak ve bunların yeni Türkiye’nin anayasasına taşımak” ifadesini kullandı.

İKNA EDECEĞİZ

Turgay Aldemir, “Tabii biz onları şu anda dışında tutamayız, onlara da gideceğiz onlara da anlatacağız. Anadolu halkları olarak Anadolu irfanı dediğimiz o tarihi sürecimizde de bu topraklar çok dilli, çok kültürlü, çok ünlü bir coğrafyadır birçok medeniyete ev sahipliği etmiştir. Oturup konuşacağız, ikna edeceğiz mesele Ankara’daki üç beş tane parti yöneticisinden ibaret değildir. Ben inanıyorum ki meseleyi etraflıca konuştuğumuzda ki konuşuyoruz CHP’lisi, MHP’lisi yerine göre HDP’lisi de bu mevcut anayasadan bizar olmuştur bunları inşallah aşama aşama bu işin üst noktalarına taşıyacağız” diye konuştu.