18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Başkent’te terör saldırısı: 28 şehit

Ankara Tren Garı önünde yaşanan bombalı saldırıdan 4 ay sonra terör bu kez İnönü Bulvarı’nda askeri servis otobüslerini hedef aldı. 28 kişi can verdi, 61 kişi yaralandı.

Hakan Tekin - Burhan Eriş17 Şubat 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Türkiye, Ankara’dan dün akşam gelen patlama haberiyle sarsıldı. Terör örgütleri tarafından düzenlenen saldırılara bir yenisi daha eklendi. Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’teki kanlı terör eyleminden 4 ay sonra yine başkentte, bu sefer askeri personeli taşıyan servis otobüslerine düzenlenen kalleş saldırıda, 28 kişi şehit oldu, 61 kişi de yaralandı. Yüreklere kor düşüren saldırı Eskişehir-Ankara yolu üzerinde Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ve askeri lojmanların bulunduğu Devlet mahallesindeki İnönü Bulvarı’nda saat 18.31’de yaşandı.

ALEV TOPUNA DÖNDÜ

Gözü dönmüş hainler, patlayıcı yüklü otomobili, İnönü Bulvarı’nda kırmızı ışıkta bekleyen askeri servis otobüslerinin yanında infilak ettirdi. Caddeyi savaş alanına çeviren şiddetli patlamanın etkisiyle otobüslerden ikisi alev topuna döndü.

DUMANLAR YÜKSELDİ

Çevredeki güvenlik kameralarına, Eskişehir yönünden gelen patlayıcı yüklü otomobilin, arkada bekleyen otobüslerin yanında yavaşladığı ve o anda patlamanın olduğu görüntüler yansıdı. Başkentin birçok yerinden duyulan patlamanın ardından gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi. Can pazarının yaşandığı olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve asker gönderildi. Kalleş saldırıdan 3-4 dakika sonra bölgeye ulaşan ambulanslar, sağlık ekiplerinin yaptığı ilk müdahalenin ardından yaralıları en yakın hastanelere götürdü. Hükümet adına açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 28 kişinin şehit olduğunu, 61 kişinin de yaralandığını söyledi. Saldırıdan sonra Ankara Terörle Mücadele ve Olay Yeri İnceleme ekipleri bölgede delil toplama çalışmalarına başladı.

30’U TABURCU OLDU 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, saldırıda yaralananların bir kısmını kaldırıldıkları hastanelerde ziyaret etti. 61 yaralıdan 30’u ayakta yapılan tedavilerinin ardından taburcu oldu. Aralarında askerlerin yanı sıra sivillerin de olduğu tahmin edilen şehitlerin cenazeleri kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na götürüldü.

SORUŞTURMA BAŞLADI

Polis bir yandan ipucu ararken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 7 savcıdan oluşan Heyet, saldırıyı detaylarıyla sor-  uşturmaya başladı.    

ŞÜPHELİ PAKET

Askerlere yönelik bombalı saldırıdan kısa bir süre sonra polis İçişleri Bakanlığı ile TBMM arasındaki yolda orta refüjde şüpheli paket olduğu ihbarını aldı. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alan polis, yolun her iki tarafını da trafiğe kapattı. Şüpheli paket, uzman ekipler tarafından fünye ile patlatılarak imha edildi.

BU İKİNCİ SALDIRI

Patlamanın meydana geldiği sokağın 1.5 km kuzeyindeki Kumrular caddesinde 20 Eylül 2011’de yine bomba yüklü otomobille düzenlenen terör saldırısında 5 kişi hayatını kaybetmiş, 40 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı bölücü terör örgütü PKK’nın yan kolu TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) üstlenmişti.

Genelkurmay’dan kınama mesajı

Yapılan açıklamada, “Alçakça ve kalleşçe düzenlenen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden kahraman arkadaşlarımıza ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve Yüce Türk milletine başsağlığı, yaralı arkadaşlarımız ile vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz” denildi.  

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER