19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

BAE'nin hadsiz elçisi Uteybe: Türkiye'ye yemek bile organize ettirmem

Elektronik posta adresinin ele geçirilmesinden bu yana birçok rezaleti ortaya çıkan Birleşik Arap Emirlikleri Washington Büyükelçisi Yusuf Uteybe'nin Türkiye hakkındaki düşmanca düşünceleri ortaya çıktı.

4 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
BAE'nin hadsiz elçisi Uteybe: Türkiye'ye yemek bile organize ettirmem
Birleşik Arap Emirlikleri Washignton Büyükelçisi Yusuf Uteybe'nin geçtiğimiz aylarda elektronik posta adresinin internet korsanları tarafından ele geçirilmesiyle, büyükelçi ve ülkesinin bir çok skandala karıştığı ortaya çıkmıştı.
 
Büyükelçi Yusuf Uteybe'nin Amerikan düşünce kuruluşlarına rüşvet verdiği, Malezya'da hortumlanan banka fonuna ait bir miktar paranın Uteybe'nin hesabından çıktığı ve Aljazeera çalışanlarına rüşvet vererek Katar merkezli kanal aleyhinde konuşmalar yapmalarını istediği sızdırılan mailler arasında. 
 
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in Libya raporunda kendisinden bahsettiren BAE, BM'nin silah ambargo kararını delerek kukla Halife Hafter'e ağır silahlar vererek insalık suçunun işlenmesine yol açtığı belirtilmişti. Bununla beraber Yemen'de gizli hapishaneler kurarak El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia edilen sivillerin 18 ayrı gizli hapishanede tutulduğu ve işkenceye tabi tutulduğu ortaya çıkmıştı.
 
Ortadoğu'nun Karanlık Prensi Muhammed Dahlan üzerinden ise Sırbistan'da silah fabrikaları kurarak Libya ve Yemen'e silah gönderdiği ve en son 15 Temmuz hain darbe girişimine finansal destek sağladığı ifşa olmuştu.
 
SON KALE TÜRKİYE’DE DARBEYE DESTEK
 
Suudi Arabistan'da yumuşak saray darbesiyle Prens Muhammed bin Selman'ı göreve getiren BAE, aynı zamanda Mısır'da darbeci Sisi'yi desteklemiş ve böylece İsrail ile barışık siyasetini Arap ülkelerinde yürütmeye başlamıştı.
 
Bölgede kendisine rakip istemeyen Ortadoğu'nun legal korsanları en son Katar'ı hedef almış ve terörü destekledikleri gerekçesiyle Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Mısır'la beraber Katar'a ambargo uygulamaya başlamıştı.
 
Türkiye'nin Ortadoğu'da elde ettiği başarıları ve Türkiye Cumhuriye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge halkı üzerindeki nüfuz etkisini çekemeyen Birleşik Arap Emirlikleri en son 15 Temmuz hain darbe girişimini desteklemişti.
 
HAZIMSIZ ELÇİNİN TÜRKİYE MAİLİ
 
Tam anlamıyla bir suç makinesine dönüşen BAE'nin Türkiye ve Katar'a yönelik hadsiz ve hazımsız tavrı sızdırılan maillerle bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
 
Sızdırılan maillerden ele geçirilen bilgilere göre BAE'nin hadsiz elçisi Yusuf Uteybe Nisan ayı içerisinde New York Times köşe yazarına yazdığı mailde, "Biz Türkiye ile Katar'ın birlikte bir ülke şekillendirmesi bir yana, akşam yemeği masasına bile hiza vermesini istemiyoruz" dediği ortaya çıktı.