24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

NYT: BAE son beş yıl içerisinde çölde bir ordu kurdu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Blackwater'ın eski sahibi Erik Prince'in paralı ordularını kiralayarak sınırötesi operasyonlar düzenlediği ve bu ordular için milyonlarca dolar ödeme yaptığı ortaya çıktı.

star.com.tr/ Yaser Emre9 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
NYT: BAE son beş yıl içerisinde çölde bir ordu kurdu
2014 yılında şuanki ABD Savunma Bakanı James Mattis Birleşik Arap Emirlikleri'ni "Küçük Sparta" olarak nitelendirmişti. Mattis'in bu benzetmesi, ABD ve BAE arasındaki güçlü siyasi-askeri ittifak nedenlerden kaynaklanmıyordu, aynı zamanda BAE askerlerinin yeteneklerini güçlendirmek için de yoğun çabalar sarf ediyor olması Mattis'i buna itmişti.
 
Son günlerde Libya, Yemen ve Suriye'deki savaşlarda çeşitli alanlarda varlığını gösteren Körfez ülkeleri,  askeri güçleriyle sahada çok yere sahipler.  Silah, eğitim ve insan gücü anlamında Körfez ülkeleri dışarıya bağımlılık gösteriyorlardı.
 
Birleşik Arap Emirlikleri dışa bağımlılığı bir adım daha öteye taşıyarak Hristiyan paralı askerleri "İslam düşmanları"na karşı savaştırmak için adımlar attı. Özel güvenlik birimlerini kendi iç güvenliğini sağlamanın yanında sınırötesi alanlarda nokta atışı  operasyonlarda eğitti.
 
BAE, TRUMP VE PUTİN ARASINDA GERİ KANALLI İLETİŞİM HATTI KURMAYA ÇALIŞTI
 
The New York Times gazetesi 2011 yılında Abu Dabi prensinin 800 kişilik özel bir tabur için Blackwater özel güvenlik firması kurucularından Erik Prince ile olan ilişkisini ortaya çıkarmıştı. Prensin bir araya getirdiği "Reflex Reponses (R2)" ülkenin içinde ve dışında özel operasyonlar yürütmek, petrol boru hatlarını ve gökdelenlere gerçekleşecek terör saldırılarını korumak ve iç isyanları bastırmak için kullanılacaktı.  Ancak geçen süreç içerisinde BAE'nin R2 kuvvetlerini sadece güvenlik amacıyla kullanmadığı ortaya çıktı.
 
Washington Post gazetesinin Nisan ayı içerisinde yaptığı haberde ise BAE'nin 2017 Ocak ayında Blackwater kurucusu Erik Prens ile Rusya başkanı Putin'e yakın bir isim arasında gizli bir buluşma düzenlediği ve Başkan Trump ile Putin arasında geri kanallı iletişim hattı kurmaya çalıştığı belirtilmişti.
 
BAE askeriyesinde şu anda hizmet veren yabancıların, Cenevre Sözleşmeleri'ndeki paralı askerler olduğu konusunda bazı tartışmalar olmasına rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından işe alınanların Irak, Afganistan ve diğer yerlerdeki özel güvenlikler  gibi olmadığı açıktır.
 
AVUSTRALYALI SUBAY 500 BİN DOLAR KARŞILIĞINDA DENETİMDE BULUNDU
 
2015 yılının sonlarına doğru Middle East Eye (MEE) haber sitesi, eski bir Avustralya ordusu subayı Mike Hindmarsh'ın BAE Başkanlığı Muhafızlarının komutanı olduğunu açıklamıştı. Başkanlık muhafızları deniz birlikleri, kefiş, havacılık ve özel kuvvetlerden oluşmaktaydı. 
 
 Middle East Eye'a göre Hindmarsh, 2010 yılı başlarında başkanlık muhafızlarının oluşumunu ve eğitimini denetleyerek vergisiz 500 bin dolar aldı. Raporlarını ise doğrudan Abu Dabi prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'a verdi.
 
PARALI ASKERLER BAE ADINA KAYIPLAR VERDİ
 
Yabancı askerlerin özellikle Yemen'de savaştığını ve kayıplar verdiğini belirten MEE, Yemen'de İran destekli Husi isyancıların haber sitesi Saba'ya dayandırdığı haberde, 8 Aralık'ta altı Fransız Kolombiyalı ve Avustralya komutanının güneydoğudaki Taiz eyaletinde öldürüldüğünü belirtti.
 
Saba haber bir sonraki gün haberini güncelleyerek 14 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü duyurdu.
 
Raporlara göre Kolombiyalı paralı askerlerin BAE adına savaşmasının ardından yatan neden ise paralı askerlere sağlanan ayrıcalıklar. Aylık maaşlara bağlanan askerlere daha sonrasında BAE vatandaşlığı alabileceği ve eğer savaşta ölürlerse çocuklarının üniversitelerde ücretsiz okuyabileceği vaat edilmişti.
 
Şuana kadar verilen kayıpların Başkanlık Muhafızları üyeleri mi yoksa R2 olarak bilinen paralı askerlerden mi oluştuğu henüz net olarak bilinmesede her iki kurumunda Pren Muhammed bin Zayed'e rapor verdiği kesin olarak bilinmektedir.
 
NYT: BAE SON BEŞ YIL İÇERİSİNDE ÇÖLDE BİR ORDU KURDU
 
Yemen'de Suudi arabistan önderliğindeki koalisyonda varlık gösteren BAE'nin çok sayıda gizli hapishane kurduğu ve sivillere yönelik işkenceler uyguladığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.
 
Bununla beraber 2015 yılında New York Times gazetesi BAE'nin son beş yıl içerisinde çölde yabancı militanlardan oluşan bir ordu kurduğu belirtilmişti. NYT'ye göre Yemen'e 450 Latin Amerikan askerinin gönderilmesi dahil,
Panama, Salvador ve Şili askerleri, hükümet orduları, silahlı kabileler savaş halindeki Yemen'in karışıklığının devam etmesine yardımcı oluyor.
 
BAE 500 MİLYON DOLAR ASKERİ HARCAMA YAPTI
 
Washington DC Reagan National havvalanı yakınlarında faaliyet gösteren Knowledge Internatıonal LLC şirketinin raporlarına göre BAE askeri eğitim ve malzeme satışında 500 milyon dolar ödeme yaptı.
 
Silah satımı lisansı olan şirketin, BAE'ye Amerikan eğitmenleri ve silahları göndererek, Dış Ticaret Departmanı ve Savunma Dairesi ile gerekli lisansları ve anlaşmaları düzenlediği belirtildi.
 
Şirketin danışman kurulunda ise ABD Özel Harekat komutanlığında bulunan emekli Bryan Brown, Deniz Piyadeleri eski komutanı ve 2003 Irak istilasında önemli rol oynayan general James Conway, NATO Afganistan Komutanlığı
Uluslararası Güvenlik Destek Gücü komutanı Stanley McChrystal bulunuyor.
 
BAE'NİN YEMEN ÖTESİ OPERASYONLARI
 
ABD ve İsrail'in gözdesi BAE tüm bunların yanında sadece Yemen'de faaliyet göstermiyor. 2012 yılında New York Times gazetesi özel askeri ve güvenlikle ilgili yayınladığı tuhaf makalede BAE ile ilgili çarpıcı bilgiler yayınladı.
 
NYT'ye göre Somali kaosunun gündemde olduğu yıllarda, Somali kıyılarında nakliye terörü estiren korsanlara yönelik zafer elde edebilecek sofistike eğitimli bir savaş gücü yaratılması fikri ortaya atılmıştı.
 
Bu bağlamda kurulan Puntland Denizcilik Polis Gücü de son derece basit amaçları olan bir kurumdu.  Düzinelerce Güney Afrikalı paralı asker ve onları çalıştıran güvenlik şirketleri bu gücün içerisinde bulunuyordu.  Kurulan bu polis gücünün ödemesi ise BAE ve Blackwater'ın kurucusu Erik Prens tarafından yapılıyordu.