23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Çin'den ABD karşısında geri adım

Çin Savunma Bakanlığı, Güney Çin Denizine konuşlandırılan ABD uçak gemisinin varlığının farkında olduklarını fakat Çin'in tüm ülkelerin denizcilik faaliyetlerine saygı duyduğunu belirtti ve ekledi: ABD'nin eylemlerinin istikrara olumlu katkı sunmasını umuyoruz.

M.Emin Üçer / Star23 Şubat 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çin'den ABD karşısında geri adım

Çin dahil 7 ülkenin sınırlarının bulunduğu ve üzerinde hakimiyet tartışmalarının yaşandığı Güney Çin Denizinde süren ABD-Çin gerginliğin boyutu karşılıklı yapılan açıklama ve hamlelerle değişiyor.

Seçim kampanyası esnasında yaptığı açıklamalarla Çin'e yönelik dostane bir tavır izlemeyeceğinin sinyallerini veren Trump'ın işbaşına gelmesinden sonra ABD-Çin ilişkileri karşılıklı yapılan açıklamalarla gerilmişti.

 

 

Çin'in Güney Çin Denizinde bulunan tartışmalı adalara konuşlanıp denizi doldurarak adaları genişletmesi ve buralara askeri üsler inşa etmesi uluslararası kamuoyunda tepki toplamıştı.

 

 

Bunun üzerine ABD denizi doldurarak inşa ettiği üsleri Çin'in kullanmasına müsade etmeyeceğini açıklamış, Çin de bunun savaş sebebi sayılacağını açıklamasıyla ABD tarafını tehdit etmişti.  

Uzun süren gerginliğin ardından ılımlı açıklamalar yapan ABD ortamı yumuşatmış, Güney Çin Denizine askeri varlık göndermenin gerekli olmadığını belirtmişti. Çin ise yapılan açıklamaları kısmen takdir etmişti.

 

 

ABD UÇAK GEMİSİ GERGİNLİĞİ ZİRVEYE ULAŞTIRDI

Fakat geçtiğimiz hafta ABD'nin kısa süre önce söylediğinin aksine Güney Çin Denizine uçak gemisi göndermesi, ilişkilerin tekrar gerilmesine sebep oldu.

ABD, savaş gemilerini seyrüsefer özgürlüğünün bulunduğu bölgeye göndermesini "rutin uygulama" olarak nitelemişti.

 

 

ÇİN ÖNCE TEPKİ GÖSTERDİ, SONRA GERİ ADIM ATTI

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ABD'nin seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü adı altında Güney Çin Denizine kıyısı bulunan ülkelerin egemenliğini ve güvenliğini tehdit ettiğini ve bu duruma karşı olduklarını söylemişti.

Fakat bugün bir açıklama yapan Çin Savunma Bakanlığı, ABD'nin Güney Çin Denizindeki varlığından haberdar olduklarını ve seyrüsefer özgürlüğünün bulunduğu sularda her ülkenin gemilerinin bulunmasına saygı gösterdiklerini açıkladı.

ABD'ye diyalog çağrısında bulunan bakanlık sözcüsü Ren Guoqiang, "ABD'nin bölge ülkelerinin güvenlik endişelerine saygı duymasını ve Güney Çin Denizinde istikrara olumlu katkıda bulunmasını umuyoruz" açıklamasında bulundu.