26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanığı Sözcüsü Kalın: Karar bizim için yok hükmündedir

Cumhurbaşkanığı Sözcüsü Kalın: Karar bizim için yok hükmündedir.

6 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanığı Sözcüsü Kalın: Karar bizim için yok hükmündedir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın resmi twitter hesabında Trump'ın Kudüs kararına ilişkin açıklama yaptı:

"ABD Yönetimi’nin Kudüs’le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır" dedi.

İbrahim Kalın Trump'ı etiketleyerek: ABD’nin Kudüs hakkındaki bu sorumsuz ve illegal kararını reddediyoruz

AB Bakanı Ömer Çelik: Tüm dünya kınamalıdır

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,"Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ve İsrail'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır" ifadelerini kullandı. 

AB Bakanı Ömer Çelik'in ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin resmi  Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle denildi:" Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır. Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır.Bu kararla beraber Trump, Ortadoğu’daki tüm barış çabalarına karşı ağır bir saldırıda bulunmuştur. Uluslararası hukuku tanımadığını da açıkça ilan etmiştir.Trump ve Netenyahu’nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provakasyondur.Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak, tarih ve hukuk önünde asla meşru kabul edilmeyecek bir işe imza atmak demektir.Dünyanın her yerinden ve her dinden vicdan ve akıl sahibi insanlar bu kararı meşru bulmayacaktır. Bu gayrı meşru karar Kudüs’ün gerçek statüsü karşısında her zaman yok hükmünde olacaktır.Kudüs ve Filistin halkı asla yalnız bırakılmayacaktır.Trump’ın bu kararı, hakkaniyet ve hukuk adına, herkes tarafından mahkum edilecektir."

Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: ABD Başkanı Trump’ın,Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı,Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal: - "ABD'nin BM kararlarına ve bölgenin gerçeklerine aykırı bir şekilde sorumsuzca aldığı bu karar tarafımızca yok hükmündedir. Türkiye, üç semavi dinin kutsal şehri olan Kudüs için tüm ülkeleri BM kararlarına ve uluslararası hukuka uygun adımlar atmaya çağırmaktadır"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal: "ABD'nin BM kararlarına ve bölgenin gerçeklerine aykırı bir şekilde sorumsuzca aldığı bu karar tarafımızca yok hükmündedir. Türkiye, üç semavi dinin kutsal şehri olan Kudüs için tüm ülkeleri BM kararlarına ve uluslararası hukuka uygun adımlar atmaya çağırmaktadır. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Kudüs konusunda tüm gayretleriyle gerekli çalışmaları yapacaktır."

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu geçerli sayanların, bu kutsal topraklardaki oldu bittilerini, zorlamalarını asla tanımıyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada:

"İnsanlığın huzurunu hedef alan, teröristlerin değirmenine su taşıyan bu girişimler, uluslararası kamuoyunun sağduyusu ile birlikte hüsrana uğramaya mahkumdur. Hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu geçerli sayanların, bu kutsal topraklardaki oldu bittilerini, zorlamalarını asla tanımıyoruz. Bölgenin huzur ve sükuna kavuşması, insanlığın selameti için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'Dünya 5'ten büyüktür' demeyi sürdüreceğiz. Dünya kendilerini üstün sayanlardan büyüktür."