24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İki yetim çocuk mülteciye tahammül edemediler

Mülteci gelmemesi için Türkiye sınırına tel örgü çeken ve sıkça mülteci karşıtı olaylarla gündeme gelen Bulgaristan'da bulunan bir yetimhaneye gönderilen iki Afgan çocuk yerel halkın şiddetli tepkisi nedeniyle geri gönderildi.

10 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İki yetim çocuk mülteciye tahammül edemediler

Başkent Sofya'daki Sosyal Yardım Kurumu tarafından iki Afgan'ın Şiroka Lıka'daki kimsesiz çocuklar yurduna gönderilmesine yerel halktan tepki geldi.

Belediye Başkanı Vasil Sedyankov, düzenlediği basın toplantısında, kasaba halkının kim olduklarını bilmedikleri çocuklara anında tepki gösterdiğini ifade ederek "Halkımız çocukların kötü şeyler yapabileceklerinden endişe duyuyor. Neyse ki çocukların Filibe'ye gönderilmesini sağladık." dedi.

Halkın korkularını göz ardı edemeyeceğini belirten Sedyankov, Şiroka Lıka sakinlerinin, el sanatları ile kasabaya turist çekmeye çalışırken, Afganlar yüzünden turistlerin ilgisinin azalacağından ve başka sığınmacıların da bölgeye gönderileceğinden endişe duyduklarını kaydetti.

Bu arada halkın, bölgede kısa süre kalan çocukların yerleştirildiği yurdun yanındaki ilkokula çocuklarını göndermediği öğrenildi.

"BU ÇOCUKLAR POLONYALI VEYA ARJANTİNLİ OLSAYDI FARKLI OLURDU"

Öte yandan Şiroka Lıka'da yaşayan avukat Mariya Şarkova, halkın ve belediye yönetiminin tepkisinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Toplumda yetim sığınmacı çocukların sorunlarına karşı duyarsızlığın olduğunu belirten Şarkova, şunları kaydetti:

"Ortada yanlış anlaşılan bir vatanseverlik var. Bu çocuklar, Polonyalı veya Arjantinli olsaydı tepki farklı olurdu. Yetkililer, çocukların geleceğinden önceden haberdar edilmedi. Ancak çıkan tepkiye bakılırsa, ülkede son 2 yılda başka yerlerde yaşanan benzer olaylar göz önünde bulundurulursa, gelecekte yaşanacaklarla ilgili tahminde bulunmak zor değil."

Bulgaristan'ın batısındaki Kalişte köyüne 2014'te yerleştirilen 9 Afgan çocuk halk tarafından kovulmuştu.

Kazanlık bölgesindeki Rozovo köyüne yerleşmeye çalışan Suriyeli bir aile de tepki nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Büyük bir sığınmacı kampının bulunduğu Harmanlı Belediyesi başta olmak üzere, Türkiye sınırına yakın birçok belediyenin yöneticileri, kampların kapatılması talebiyle ortak bildiri imzalamıştı.