25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İncirlik'in alternatifini bulamazlar

Askeri istihbarat uzmanı emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, Almanya’nın İncirlik’e alternatif üs arayışının siyasi blöf olduğunu belirterek, Ürdün, Kıbrıs, Irak veya Suriye’de yeni kurulacak üslerin İncirlik’in yerini tutamayacağını vurguladı.

SELİM EFE ERDEM19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İncirlik'in alternatifini bulamazlar
Türkiye’nin Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaretine izin vermemesinin ardından Almanya’da “Türkiye dışındaki ülkelerin üslerini alternatif olarak kullanabiliriz” tartışması başladı. Alman uçaklarının Kuveyt, Ürdün veya Kıbrıs’taki askere üslere taşınabileceği gündeme geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise alternatifin Ürdün olabileceğini açıklandı. Tartışmalar devam ederken, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dün görüştüğü ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’dan Türkiye’nin İncirlik Üssü’ne ziyaret izni vermesi konusunda destek istedi.
 
YAPILAN SİYASİ BLÖF
 
Peki ama İncirlik Üssü neden bu kadar önemli ve Batılı ülkeler için vazgeçilmez? Tartışmaları “Siyasi blöf’ olarak niteleyen askeri istihbarat uzmanı emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, “Ürdün, Kıbrıs, Irak veya Suriye’de mevcut veya yeni yapılacak üsler İncirlik’in yerini tutamaz” diye konuştu. Ortadoğu, Asya ve Avrupa arasındaki konumuna dikkat çeken Erenel, İncirlik’in alternatifsiz oluşunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:  
 
İŞTE O DÖRT SEBEP
 
“Birincisi, İncirlik Suriye ve Irak’tan Afganistan’a kadar tüm kriz bölgelerine ulaşabilir stratejik bir noktada. Evet, Alman uçakları Ürdün ve Kıbrıs’taki üslere taşınabilir. Ancak bu defa uçuş menzili nedeniyle tanker uçakları kullanmaları gerekecek ki bu operasyonun planlama ve uygulama maliyetini artıracak. İkincisi, DEAŞ’a dair gelecek bir anlık istihbaratta İncirlik’ten kalkan uçaklar birkaç dakika sonra hedefi imha edebilirken diğer üslerden kalkan uçaklar uçuş süreleri nedeniyle sahaya ulaştıklarında vuracakları hedef diye bir şey kalmamış olabilir. Üçüncüsü, Türkiye bir NATO ülkesi ve bu üssü kullanan ülkeler Türkiye’nin sunduğu NATO altyapısından da faydalanabilmekte. İncirlik’in 60 yılı aşkındır hem insan ve hem de teknolojik istihbarat alt yapısı var. Dördüncüsü ve en önemlisi, İncirlik kendi ordusu da güçlü bir ülkede yer alıyor. Burada görevli askerlerin, uçakların ve teçhizatın güvenliği bizzat Türk ordusu tarafından sağlanıyor. “
 
GÜVENLİ ÜLKE
 
Türkiye’nin İncirlik’teki ülkelerin hem uçuş harekat güvenliğini hem de personelin nokta güvenliğini sağladığına dikkati çeken Erenel, şöye devam etti: “Almanya başta olmak üzere Batılı ülkeler, askeri görevden önce askerlerinin ve silah sistemlerinin güvenilir bir ülkede olmasını ister. Ürdün’de devlet başkanını kendi aşireti koruyor ve Ürdün’den kalkacak bir uçak Suriye-Irak arasına gidene kadar İsrail-ABD-Rusya veya Esad rejimine ait olup olmadığı belli olmayan hava savunma sistemlerinin hedefi olabiliyor.” 
 
YENİ NOKTA YOK
 
Suriye veya başka bir ülkede İncirlik Üssü’ne alternatif  bi üs kurmanın şu aşamada mümkün görünmediğini belirten Erenel, “İncirlik gibi bir üs bölgede yok ve kurulması da uzun yıllar ve ağır maliyet gerektirir. Böyle bir üssün çevre güvenliği ve hava savunma sistemleri, hava harekat sistemleri, hava yönetim ve radar sistemlerini kuracak yeni bir nokta da görünmüyor” diye konuştu.
 
AYRILMAK İSTEYENE GÜLE GÜLE DERİZ
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya’nın İncirlik Üssü’nden çekileceği iddialarına ilişkin, “Kendileri bilir. Her şey onların keyfine göre olacak değil. Ayrılmak istiyorlarsa onlara yalvaracak değiliz” dedi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin İncirlik Üssü ile şantaj yaptığını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i saygısızlık yapmakla suçladı. Bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Almanya’nın 16 Nisan referandumu öncesi kendisinin otel odasını iptal ettirdiğini, Türk bakan ve milletvekillerinin programlarını engellediğini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Bu şantaja giriyorsa senin yaptıkların neydi? Bunu izah et. Biz her şeye rağmen aklıselim bir şekilde  yaklaşıyoruz” ifadesini kullandı.      
 
YALVARACAK DEĞİLİZ
 
Almanya’nın Türkiye’ye nasıl davranması gerektiğini görmesi ve kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, diplomasinin temel ilkelerinden birinin de karşılıklılık esası olduğunun altını çizdi. Almanya’nın İncirlik’ten çekilme kararı alma olasılığına da değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Kendileri bilir. Yalvaracak değiliz. Gelmek istediler, DEAŞ’a karşı koalisyonda biz kendilerine yer açtık ama her şey onların istediği gibi, onların keyfine göre olacak değil. Bunu bilmeliler. Ayrılmak istiyorlarsa da onlara yalvaracak değiliz. Onlar gelmek istedi, biz yardımcı olduk. Ayrılmak istiyorlarsa da ‘Güle güle’ deriz.”       
 
FETO’NUN İADESİ    
 
Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda Trump yönetimini Obama yönetimine göre daha samimi bulduklarını belirtti. Trump’ın, bu konuyu çok ciddi şekilde ele aldığını  aktaran Çavuşoğlu, Gülen’e ilişkin ABD’de de bir soruşturmanın açılması gerektiğini ifade ettiklerini anlattı. Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ ile ilgili verdikleri dosyaların yanında Mali Suçları Araştırma Kurulu ve diğer kurumlardan uzmanları da ABD’ye göndereceklerini belirterek, “BD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile çalışmaları biz koordine edeceğiz” diye konuştu.      
 
NATO: iKi ÜLKENiN MESELESi
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’ne girmesine izin verilmemesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu konunun NATO faaliyetleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söyleyen Stoltenberg,  “Anlaşmazlık, Türkiye ve Almanya arasındaki bir sorun” dedi. Yaklaşık bir yıl önce de benzer bir durum olduğunu ancak sonradan bunun çözüldüğünü hatırlatan Stoltenberg, “Bu kez de öyle olmasını umut ediyorum. İki ülke arasındaki bir konu bu” İfadesini kullandı.  
 
PKK/PYD’Yİ DESTEKLEYEN MCGURK’U DEĞiŞTiRiN
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Türkiye’nin YPG’ye karşı mücadele edeceğini ve angajman kurallarını uygulayacağını aktardıklarını ifade eden Çavuşoğlu, Trump yönetiminin bu konuda da Obama yönetiminden farklı olduğunu vurguladı.  Fakat hem Suriye hem Irak’ta arazideki kişilerin Obama yönetimiyle aynı tavrı sürdürdüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, “Arazide bu kafadaki kişilerin yeni yönetimi zehirlememesi gerekiyor. Biz bu konudaki uyarılarımızı da yaptık. (ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi ) Brett McGurk kesinlikle PKK ve YPG’ye net bir şekilde destek vermektedir. Bu kişinin değişmesinde de fayda vardır” diye konuştu.