25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başbakan Davutoğlu: İran ile ilişkilerimiz ivme kazanacak

Başbakan Davutoğlu, İran üzerindeki ambargoların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Davutoğlu, Türk-İran ilişkilerinin yeni ivme kazanacağını belirtti.

18 Ocak 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Davutoğlu: İran ile ilişkilerimiz ivme kazanacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra, Davos ve Berlin’i kapsayan bir hafta sürecek ‘yatırım’ turuna çıktı. Dün Londra’ya hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklama yapan Davutoğlu, İran’a uygulanan ambargoların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Davutoğlu, yaptırımların kaldırılması konusunda Dışişleri Bakanlığı döneminde de katkıda bulunduğunu belirterek, İran nükleer programının şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve İran’a yönelik ambargoların kaldırılması için en çok çaba sarf eden taraflardan biri olduğunu söyledi.

BÖLGE İÇİN OLUMSUZDU

Davutoğlu “Özelikle bölgemizde kısıtlayıcı ambargoların bölgesel kalkınmayı olumsuz etkilediği ve sonuç üretmediği kanaatindeyiz. Bu bağlamda gerek nükleer anlaşmanın adım adım yürütülmesinde sağlanan gelişmeleri gerekse ambargoların kalkmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye-İran ilişkilerinin de bu ambargoların kalkışıyla önemli bir ivme kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Ortadoğu bölgesinde Türkiye, İran ve komşu ülkelerin yıkıma ve şiddete bir son verebilmesi için ortak bir perspektifte çalışmaları gerektiğini de belirten Davutoğlu şunları söyledi:

YAPICI KATKI SUNMALIYIZ

“Dünya, Türkiye, İran ve komşu ülkelerin önem vermesi gereken husus, Ortadoğu bölgesinde bütün ülkelerin yapıcı katkıda bulunarak, bölgemizdeki yıkımın ve şiddetin sonunu getirecek bir perspektifle ortak çalışma yürütmesidir. Umarız bu gelişme böyle bir perspektifin de önünü açar. Kendi halklarıyla ciddi gerilimler yaşayan ve 2.5 milyonu bizde olmak üzere milyonlarca Suriyeli’nin Suriye’yi terk etmesine yol açan zulüm karşısında bölge ülkelerinin bu günlerde Suriye’de tekrar başlayacak olan siyasi görüşmeler sürecine pozitif katkıları olur.  Aksi takdirde bunun üzerinden yeni gerilimlerin ortaya çıkmasını hiçbirimiz tasvip etmeyiz.”  

YENİ YATIRIMLAR İÇİN ÖZEL GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ

Başbakan Davutoğlu, yatırım turu öncesi yaptığı açıklamada, 2002-2015 yılları arasında İngiltere’den Türkiye’ye 8.5 milyar dolar yatırım geldiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Davutoğlu “Önemli ama biz bunu yetersiz buluyoruz. Daha fazla yatırım çekebilmek için de dediğim gibi hem toplu hem de özel görüşmeler yapacağız. 2 bin 800 kadar İngiliz şirketi Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 90 Türk şirketi de İngiltere’de faaliyet gösteriyor ve 1.4 milyar dolar tutarında yatırım yapmış bulunuyor. Bunların ölçeklerini artırmaya kararlıyız” diye konuştu.   

Davutoğlu Londra’dan sonra Davos’a geçecek

Davutoğlu ziyaret kapsamında İngiltere, Almanya ve İsviçre’de devlet ve hükümet başkanlariyla ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini söyledi. Geçen cuma günü, bir seri faaliyet başlattıklarını aktaran Davutoğlu, İstanbul’da, Türkiye’de yatırım yapan 70 büyük firmanın temsilcileriyle bir araya geldiğini belirtti. Davutoğlu Türkiye’ye yatırım yapmış firmaların da arasında bulunduğu ama daha yatırım yapmamış olan ve ilerleyen dönemde yatırım planlamaları içinde olan uluslararası ekonomi çevrelerine, fon sahiplerine Türkiye’nin güvenli bir liman olduğunun anlatılması gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, Londra’daki temaslarından sonra İsviçre’ye geçeceğini, her yıl Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Formu Toplantısı’na katılacağını, burada önemli ekonomi çevreleri, devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, sivil toplum kesimleriyle görüşmeler yapacaklarını aktardı.