20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dahlan: BAE Gazze için 100 milyon dolarlık santral kuracak

Eski Fetih hareketi liderlerinden Muhammed Dahlan uzun bir aradan sonra ilk kez demeç verdi. Amerikan Associated Press haber ajansına demeç veren Dahlan Mısır ve BAE'nin bölgedeki çalışmalarına dair önemli bilgiler verdi.

star.com.tr/ Yaser Emre24 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dahlan: BAE Gazze için 100 milyon dolarlık santral kuracak
Amerikan Associated Press haber ajansına verdiği demeçte Dahlan Hamas'la Gazze'de sessizce yürütülen ilişkilere ait bir takım yeni bilgiler verdi. Dahlan'a göre bu ilişkiler işgal altındaki Gazze'nin Mısır ile olan sınır kapısının açılmasına ve bölgeye tekrardan elektrik sağlanmasına vesile olacak.
 
Haber ajansı ile telefon görüşmesi gerçekleştiren sürgündeki isim Dahlan, Mısır-Gazze sınır kapısının Ağustos sonuna kadar açılmasını beklediğini ve 100 milyon dolarlık bir enerji santrali için kaynak sağlanmaya çalışıldığını belirtti.
 
Hamas'ın yeni Gazze sorumlusu Yahya Sinwar ile olan yakın ilişkisinin beklenmedik müttefikler ortaya çıkardığını belirten kukla Dahlan bir saatlik demecinde "İkimizde Gazze için bir çıkış yolu bulmanın zamanı geldiğini fark ettik. Geçmişte yaşanan yıkımlardan dersler çıkardık" ifadelerine yer verdi.
 
Dahlan,  Mısır ve BAE'nin destetğiyle yürütülen anlaşmaların uygulama süreci için erken olduğunu belirterek, "sürecin başarı garantisi yok ancak tüm taraflar için yarar sağlıyor" dedi.
 
Mısır yeni güvenlik düzenlemeleri ile Hamas militanlarına sınır kapılarında kolaylık gösterirken,  BAE ve Dahlan'da para sıkıntısı çeken Hamas'a yardımlarda bulunuyor.
 
Taraflar arasındaki anlaşmanın ilerlemsi durumunda ise Batı Şeria'da başkanlığını yürüten Mahmut Abbas'a İsrail tarafından bir darbe vurularak, Dahlan'ın Filistin siyasetine geri dönmesi sağlanabilir.
 
82 yaşındaki Abbas'ın, Hamas-Dahlan ittifakı karşısında nüfuzunun azalması bekleniyor.
 
Hamas-Dahlan ittifakının abluka altındaki Gazze'nin ekonomisini canlandırması beklenirken, Gazze'de mini bir devlet kuran Hamas'ın da amaçlarını zayıflatması öngörülüyor.
 
Dahlan, Hamas'la olan ilişkisinin Gazze'yi ayrı bir bölge haline getireceği yönündeki endişeleri reddederek, Filistin topraklarındaki sürüncemenin bitmesi için elinden geleni yapacağını  ifade etti.
 
Yeni anlaşmaların Hamas ve Fetih arasında felç olan siyasetin tekrardan canlandıracağını ve ulusal birlik hükümeti kurarak parlamentoyu yeniden canlandırmayı hedeflediğini belirten Dahlan, "sonsuza dek bunun için beklemeyeceğiz" dedi.
 
 
 
ABBAS KANADINDAN AÇIKLAMA
 
Geçmişte Hamas'la müzakerelerde bulunan Mahmut Abbas'ın yardımcılarından Azzam el Ahmed yaptığı açıklamada Dahlan-Hamas ilişkisinin hiçbir yere varmayacağını belirtti.
 
Filistin lideri Abbas'ın Gazze için her yıl 1.2 milyar dolar ödeme yaptığını belirten Azzam, Dahlan ve Hamas'ın bu meblağları karşılayamayacağını söyledi.
 
Ayrıca Azzam el Ahmed, "Gazze'de yeni bir oluşuma yardım etmeyeceklerini" de ifade etti.
 
REFAH SINIR KAPISI AÇILACAK
 
Gazze'nin dünyaya açılan kapısı Refah sınır kapısının Ağustos ayının sonunda açılacağına dair güvence aldığını iddia eden Dahlan, "seyahet etmesi gereken herkes seyahat edebilecek" dedi.
 
Dahlan, BAE'nin Mısır tarafında  inşa edilecek 100 milyon dolar değerinde bir vaadi olduğunu belirterek, yerin belirlenmesinden sonra inşaatın 18 ay süreceğini belirtti.