18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Keşfedilen 7 yeni Ötegezegen ile ilgili tüm detaylar

NASA 22 Şubat 2017’de yaptığı basın konferansında Güneş Sisteminin dışında 7 ötegezegene sahip bir sistem keşfettiğini duyurdu. NASA Spitzer Uzay Teleskopu ,bir yıldızın etrafında dünya büyüklüğünde bulunan ilk 7 gezegenli sistemi açığa çıkardı. Gezegenlerin üçünün yaşanabilir bölgede bulunduğu ve sıvı halde su olabileceği düşünülüyor.

star.com.tr / Gökhan Ertaş23 Şubat 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Keşfedilen 7 yeni Ötegezegen ile ilgili tüm detaylar
Araştırmacılar,  yedi ötegezegende de diğer özelliklerine bağlı olarak sıvı su bulunmasının imkan dahilinde olduğunu söylüyorlar.
 
Ötegezgegen: Güneş Sistemi'nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegene, Güneş dışı gezegen ya da ötegezegen adı verilir.
 
Ancak sadece üçünde yaşama elverişli koşulların olması ihtimali var.
Bu, Dünya haricindeki bir gezegende yaşam bulmaya en yakın keşiflerden biri.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA Uzay Misyonu'ndan Thomas Zurbuchen Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu keşif, ikinci bir Dünya bulup bulamayacağımız değil, ne zaman bulacağımız sorusunu gündeme getiriyor" dedi.
 
Araştırma ekibinde yer alan Cambridge Üniversitesi'nden Amaury Triaud ise, "Dünya dışında bir yerlerde yaşam olup olmadığını bulmak için hayati bir adım attık" ifadelerini kullandı.
 
Ötegezegenler, Dünya'dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan Trappist-1 yıldızının yörüngesinde bulunuyor.
Ötegezegenler NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu aracılığıyla tespit edildi.
Belçika'daki Liege Üniversitesi'nden Michael Gillon da, "Yıldız çok küçük ve soğuk, bu da ötegezegenlerin ılıman olabileceği ve sıvı su bulundurabilecekleri - hatta yüzeyde yaşamın var olabileceği anlamına geliyor" diyor.
 
Araştırmacılar bu ötegezegenlerde yaşam olup olmadığını inceleyecekler.
Gillon, kimyasal analizler yaşamın var olup olmadığını yüzde 99 oranında doğru olarak göstereceklerini söylüyor ama ekliyor:
"Oraya gitmeden emin olamayız."
 
Bu animasyonda, yörüngede dolanan gezegenleri görebilirsiniz; yeşil alan, yaşanabilir bölgeyi temsil eder ve yıldızla mesafesi olarak tanımlanır; bunun için, Dünya benzeri bir gezegenin üzerinde bol miktarda sıvı su bulundurma olasılığı en yüksektir. yüzey. E, f ve g gezegenleri yıldızın yaşanabilir bölgesine düşer.
 
Spitzer verilerini kullanarak ekip, yedi gezegenin boyutlarını tam olarak ölçmüş ve altı tanesinin kitlelerinin ilk tahminlerini geliştirmiştir. Yedinci ve en uzak dış gezegen kütlesi henüz tahmin edilememiştir.
Gezegenler de birbirine çok yakın
Ne kadar yakın? Bir insan gezegenin yüzeylerinden birinde duruyorsanız, bakabilir ve potansiyel olarak, dünyanın gökyüzündeki ayından daha büyük görünen jeolojik özellikleri veya komşu dünyanın bulutlarını potansiyel olarak görebilirsiniz.
Spitzer Uzay Teleskobu bu sistemi nasıl buldu?
Güneş etrafında yörüngede gezinien, Dünya'yı dolaşan kızılötesi bir teleskop olan Spitzer, TRAPPIST-1'i incelemek için çok uygundu çünkü yıldızın parlaklık dalgaboyları gözün göreceğinden daha uzun olan kızılötesi ışıkta parlıyordu. Spitzer, sistemin karmaşık mimarisini ortaya çıkarmak için ana yıldızın önünden gezegenlerin  geçişini (diğer bir deyişle transitleri) gözlemlemek için yörüngesinde benzersiz bir konuma sahipti. 
Bir gezegen,  yıldızdan geçerken  bir miktar ışığı engelliyor. Spitzer, ışık dalgalarını ölçmüş ve dipin ne kadar büyük olduğuna göre gezegenin boyutunu belirleyebilmiş. Transitlerin zamanlaması, gezegenin yıldızı yörüngede toplamasının ne kadar sürdüğünü anlatıyor.
TRAPPIST-1 sistemi, Dünya boyutundaki gezegenlerin çevresindeki atmosferi incelemek için gelecek on yılın en iyi fırsatlarından biri. Spitzer, Hubble, Kepler ve 2018'de gönderilecek olan James Webb Uzay Teleskobunu kullanarak başlatacak olan takip çalışmaları planlamasına yardımcı olacak. Webb, daha büyük hassasiyetle su, metan, oksijen, ozon ve diğerlerinin kimyasal parmak izlerini tespit edebilecek.