25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’den birleşme sinyali

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’ya kapılarını kapatması durumunda, tüm Arnavutların aynı coğrafya içinde yaşayacaklarını belirtti.

İHA20 Nisan 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’den birleşme sinyali
Vizyon eksikliği nedeniyle AB'yi suçlayan Cumhurbaşkanı Thaçi, AB’nin gerek Kosova gerekse Batı Balkanlar ile ilişkilerinde vizyonsuz kaldığını ve Batı Balkan ülkelerini kapsayacak şekilde genişleme sürecine liderlik yapamadığına işaret etti. “AB’nin Batı Balkanlar konusunda sergilediği gecikme ve vizyonsuzluk  durumundan  ne yazık ki Avrupalı olmayan, Avrupa - Atlantik ruhu ve vizyonundan uzak  ideolojiler ve ülkeler  yararlanmaktalar” şeklinde açıklama yapan Hashim Thaçi, Kosova vatandaşlarının AB konusunda hayal kırıklığı yaşadıklarını kaydetti.
 
AB’nin üyelik konusunda gösterdiği sertlik, engelleme ve adaletsizlik ile Kosova vatandaşlarına vize muafiyeti konusunda yapılan cezalandırma nedeniyle Kosovalıların hayal kırıklığı içinde olduklarına dikkat çeken Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kosova’nın AB tarafından belirlenen tüm kriterleri yerine getirdiğini, zira Karadağ ile Sınır Anlaşması’nın Kosova’nın önüne haksız şekilde kriter olarak koyulduğunu anımsattı.
 
Thaçi’nin bu açıklaması AB’ye üyelik perspektifinin zayıflaması durumunda Arnavutluk ile Kosova’nın birleşmesi seçeneğinin dışlanamayacağına dair Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın geçen gün yaptığı açıklamasının ardından geldi.