20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Zeytin Dalı Harekatı 6. gününde: Tel Rifat'a tampon

Afrin'deki terör yuvalarını temizleyerek bölge halkını zulümden kurtarmak için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'ndan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Sıcak gelişmelerin yaşandığı operasyonda şu ana dek en az 287 terörist etkisiz hale getirildi. Zorlu hava koşullarına aldırış etmeyen Mehmetçik Afrin'e ilerlerken, Türk savaş uçaklarının Suriye'nin kuzeyinde bulunan Münbiç'teki terör örgütü PKK/PYD'nın lojistik ve silah deposunu imha ettiği iddia ediliyor. Genelkurmay'ın yaptığı açıklamada, operasyonun 5'inci günü 27 uçak ile 5 saat boyunca PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a ait 47 terör hedefinin vurulduğunu, harekâtın ilk gününde bu yana en az 287 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. ÖSO, Bordo Berelilerin desteğiyle Mare üzerinden Tel Rfiat'a 500 kişilik tampon yapmaya çalışıyor. Böylece örgütün kaçış yolları kapanacak

25 Ocak 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Zeytin Dalı Harekatı 6. gününde: Tel Rifat'a tampon

Afrin'de terör yuvaları dağıtılırken kanton hayali kuran terör örgütü ve ABD büyük bir yıkıma uğradı. Terör koridoru olarak planlanan bölgenin 24 noktası ele geçirilerek terör devleti kurma hayali tarihe gömüldü.

[01:00] ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert,  Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili açıklama yaparken bölgedeki terör örgütü PYD/PKK  unsurları için "YPG" yerine doğrudan "PKK" ifadesini kullandı. Sözlerine herhangi bir düzeltme yapmadan devam eden Nauert, "Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın peşine düştü. Orada istikrar istiyoruz." diye konuştu.
 
[23:50] ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White, ''ABD ile Türkiye arasında bir kriz söz konusu değil. Şu anda Türkiye ile çok yakın çalışıyoruz. Onlar bizim  NATO müttefikimiz ve meşru güvenlik kaygıları var. Dolayısıyla onlarla  görüşmelere devam edeceğiz.'' 
 
[22:09] Zeytin Dalı Harekatı kapsamında farklı illerden gönderilen tanklar Hatay'a ulaştı. Askeri personel tarafından tırlardan indirilen tanklar, sınır birliklerine sevk edildi.
 
[22:01] ABD'den YPG'ye verdiği silahlarla ilgili açıklama geldi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, "YPG'ye verdiğimiz silahlarla ilgili Türkiye ile görüşüyoruz" denildi.
 

[22:00] Afrin'deki terör örgütü PYD/PKK'lı teröristler tarafından ateşlenen 2 roket, Reyhanlı ilçesi jandarma karakolu yakınlarına düştü. Can kaybı ve yaralanmanın olmadığı saldırıda çevrede park halindeki bazı araçlarda hasar oluştu. 

[21:10] NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk Silahlı  Kuvvetlerince (TSK) Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde terör örgütleri  PYD/PKK ve DEAŞ'a yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Türkiye,  en çok terör saldırısına maruz kalan NATO üyesi. Türkiye'nin de diğer ülkeler  gibi kendini savunma hakkı var ancak bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde  yapılması önemli." dedi. Stoltenberg, Türkiye ve ABD arasında doğrudan temasta bulunulması  çağrısı da yaptı.
 
[20:53] TSK, ''Harekâtın ilk beş gününde 306 terörist etkisiz hale getirildi''

[20:14] Saat 19:20 sıralarında Suriye'nin Afrin kentindeki terör örgütü PKK/YPG mevzilerinden ateşlenen 2 havan mermisi, Azez İlçe merkezindeki boş araziye düştü.

[20:05] TSK, "Hava Kuvvetleri tarafından gün içerisinde gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 25 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 14 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir"

[19:40] Hatay'daki Harekat Merkezi'nde askeri yetkililerden Afrin'deki operasyonla ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Operasyon teröristleri temizlemek için yapılıyor. Afrin, terörden temizlenince asli sakinlerine teslim edilecek. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yok. Afrin harekatı netice alınıncaya kadar sürecek." diye konuştu.

[18:38] TSK ve ÖSO, Afrin kırsalındaki Aboudana köyünü terör örgütü PYD'den aldı.

[18:27] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nın 6. gününde Hatay’daki Harekat Merkezi’ne gitti. Erdoğan'ın, Harekat Merkezi’ndeki 2. Ordu Komutanı Korgeneral Temel ve diğer askeri yetkililerden bilgi aldığı kaydedildi
 
[16:20] Ajanslar, Zeytin Dalı Harekatı'na katılan helikopterlerin görüntülerini servis etti. Operasyonu tamamlayan iki Atak helikopteri, Hatay'daki üsse döndü.
 
[14:09]  Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, Afrin'de Mehmetçik'ten ağır darbeler alan PKK/YPG'li teröristler, Amerika'yı Deyrizor bölgesini boşaltmakla tehdit etti.
 
[14:05] Almanya’nın Hannover kentinde terör örgütü PYD/PKK yandaşları, camiye saldırı düzenledi.

[13:42] Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında en az 303 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bu kapsamda terör örgütü PKK/YPG'ye ait 6 silah deposunun da imha edildiğini bildirdi.

[13:05] Terör örgütü PYD/PKK, TSK ve ÖSO'ya karşı savaştırmak üzere DEAŞ'lıları serbest bıraktığı Afrin'de binden fazla masum sivili hapishanelerde tutuyor.

[12:58] Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Fransa’da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yaptığı görüşmede, gündeme gelen 30 km derinlikte tampon bölge konusunda ilk değerlendirmeyi yaptı.
 
[12:42] Güvenlik uzmanı ve emekli asker Abdullah Ağar, Afrin'deki terör hedeflerine yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, ''Ortaya konan başarı muazzamdır'' dedi.
 
[12:38] Terör örgütü PYD/PKK elebaşlarından Salih Müslim'in sosyal medyadaki hesabından desteklediği, 'Türkiye Afrin'de katliam yapıyor' iddiasıyla servis edilen görselin, Doğu Guta'da 2014'te çekildiği ortaya çıktı.
 

[12.32] Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Zeytin Dalı Harekatı sırasında yakalanan PYD/PKK'lı 7 terörist Hatay'a getirildi. 

[12.11] Başbakan Binali Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatında son duruma ilişkin bilgi verdi. Yıldırım,  Zeytin Dalı Harekatında toplam 300’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti.  

[11.05] Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'deki mevzilerine Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), obüs ve top atışları yapıldı.

[10:51] İran, Türkiye'nin Zeytin Dalı operasyonunu protesto etmek için Türkiye temsilciliği önünde toplanılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.
 
[10:29] Heritage Vakfı Ortadoğu Dış Politika Direktörü Luke Coffey, ABD yönetiminin dış politikasındaki gerçeklerin anlatılması halinde 'sıradan bir Amerikan vatandaşının dehşete düşeceğini' söyledi.

[10:03] Mehmetçik, Zeytin Dalı Harekatı sırasında şehit düşen silah arkadaşlarını unutmadı. Şehitler Usta, Özalkan ve Muratdağı'nın isimlerinin yazıldığı havan mühimmatı, yapılan atışla terörist grubun bulunduğu hedefi vurdu.

[09:51] Amerikalı üst düzey bir yetkili, Afrin'deki terör unsurlarına yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın Münbiç'e doğru ilerlemesinden bölgedeki ABD güçlerinin güvenliği nedeniyle endişe duyduklarını, bu endişenin Ankara'ya iletildiğini belirtti.

[08:50] Afrin’e yönelik harekâtta teröristlerin olası kaçış yolunun kapatılması amacıyla ÖSO, Bordo Berelilerin de destek verdiği 500 kişilik güçle doğudaki Mare’den Tel Rifat’a doğru harekete geçti. Rejim bölgesine uzanan kasaba ele geçirildiğinde örgütün kaçış imkânı kalmayacak
 
[08:35] Afrin-Azez arasındaki bölgede bir süre önce konuşlanan Rus askerleri, Zeytin Dalı Harekâtı öncesi Ankara ile Moskova arasında yürütülen temaslar sonrası daha güneydeki Tel Rıfat’a çekilmişti.