16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Paris Air Show’a T625 damgası

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan T625 Özgün Hafif Sınıf Genel Maksat Helikopteri uluslararası bir fuarda ilk defa sergileniyor.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Paris Air Show’a T625 damgası
Dünya’nın en büyüğü olan 19-25 Haziran 2017 tarihleri arasında Le Bourget, Paris’te düzenlenen Paris Havacılık Fuarı’nda yerini alan T625 Özgün Helikopter  katılımcıların beğenisine sunuldu.
 
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil yaptığı açıklamada, “T625 tamamıyla Türk tasarımı bir helikopter. Motorunun geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. İki yıl içinde sonuca ulaşacağız. On iki kişi taşıyabilen hem askeri hem de sivil olarak hizmet verebilecek bu segmentte böyle bir helikoptere Türkiye’nin ihtiyacı var”dedi.
 
 
ATAK Projesi Özgün Helikopterin Yolunu Açtı
En zorlu iklim şartları ve coğrafyada, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilen bir helikopterin, milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanması ve üretilmesine yönelik başlatılan Özgün Helikopter Programı, TUSAŞ ana yükleniciliğinde, planlanan program takvimi ve bütçeye uygun bir şekilde yürütülüyor.
 
SAvunma ve Teknoloji'nin haberine göre; ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarım ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştiriliyor. T625’in üstün performansı ve geniş görev yelpazesi sayesinde, yurtiçi kullanıcı makamların ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, uluslararası pazarlarda da hızla yer alması hedefleniyor.
 
6 ton sınıfında çift motorlu, özgün, genel maksat helikopteri olarak tasarlanan T625’in ilk uçuşunu 6 Eylül 2018 sabah saat 06.00’da yapması planlanıyor. İki pilot ve 12 yolcu taşıma kapasiteli helikopterin askeri versiyonunun yanı sıra başta VIP olmak üzere ambulans, arama-kurtarma gibi birçok versiyonlarının geliştirilmesi öngörülüyor.