24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

PKK desteğiyle silah ambargosu

Avrupa’da AP’den sonra bir skandal daha: Avusturya Meclisi Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması için tavsiye kararı aldı. AB’de bir ilk olan karar, terör örgütü PKK’ya yakınlığı ile bilinen Yeşiller Milletvekili Berivan Aslan üzerinden duyuruldu.

26 Kasım 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
PKK desteğiyle silah ambargosu

Terör örgütü PKK’nın karşılıklı olarak dümen suyundan giden Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden olan Avusturya’da, örgütün ve örgütün siyasi kanadına dönüşen HDP’nin sevinçle karşıladığı bir karar alındı. Avusturya Meclisi, 6 siyasi partinin birden girişimiyle sunulan ‘Türkiye’ye yapılan silah ihracatının engellenmesine yönelik önergeyi’ oy birliği ile kabul etti. Silah ambargosu anlamına gelen kararı ilk önce, PKK’ya ve HDP’ye yakınlığı ile bilinen Yeşiller Partisi milletvekili Berivan Aslan Twitter hesabından duyurdu. Avusturya, AB içerisinde Türkiye karşı böyle bir karar alan ilk ülke oldu. Avrupa Parlamentosu’nun önceki gün aldığı tavsiye kararı gibi yasal bağlayıcılığı olmayan önergede, savaş malzemeleri ve dış ticaret yasası kapsamında savaş veya savaş çıkması muhtemel ülkelere silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsat verilmesinin engellenmesi talep edildi. Hükümetin belirleyeceği karar sonrası açıklama yapan Yeşiller Milletvekili Peter Pilz, sözde gerekçe olarak ‘darbe girişiminin ardından terörle mücadele kapsamında muhaliflere yönelik operasyonlar, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin gözaltına alınmaları ve tutuklanması, toplu memuriyetten çıkarmalar ve askeri operasyonlarda sivillerin hayatını kaybetmesi’ gibi nedenler sıraladı.

SEÇİM ÖNCESİ HAMLE

Ambargo kararında ‘Yeşiller Partisi’nin öne çıkması tesadüf değil: Avusturya’da 4 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcıların kazanacağı korkusu, Avusturya hükümetini Türkiye karşıtlığına yöneltti. Seçimde, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) adayı Norbert Hofer ve Yeşiller Partisi’nin (Grüne) adayı Alexander Van der Bellen yarışacak. Kazananın Bellen olması için Yeşiller de PKK ile ortak ‘Türkiye düşmanlığına’ sarılıyor.

Bağımlılığımız yok

Avusturya’nın Türkiye’ye silah ihracatının engellenmesini talep eden önergeyi kabulünden sonra Türkiye’de kullanılan Avusturya yapımı silahlar gündeme geldi. Türkiye’de sadece özel harekâtçıların kullandığı miğferler ile glock, steyr ve sig sauer marka silahlar Avusturya yapımı. Bayraktar İHA’nın ve Tümosan milli tank Altay’ın motorunun AVL adlı bir Avusturya firmasıyla üretileceği bilinse de Türkiye’nin bu ülkeye bir bağımlılığı bulunmuyor.

Viyana’nın teröre toleransı

15 Temmuz’dan sonra darbeye tepki gösteren Türkler üzerinde ‘sınır dışı edilirler’ diyerek baskı  uygulayan Avusturya, terör örgütü PKK’nın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı binası önünde çadır kurmalarına izin vermişti. Yeşiller Partisi’nin terör örgütüne yakınlığı ile bilinen milletvekili Berivan Aslan, dönemin Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte selfie çekmişti.