19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Silah üreticisi Kalaşnikof firması yapay zeka teknolojisine dayalı muharebe modülü geliştirdi

Ünlü Rus silah firması Kalashnikov Grubu, hedefleri belirleme ve karar verme imkânı tanıyan yapay sinir ağı (Artificial Neural Network) teknolojilerine dayanan tam otomatik bir muharip modülü geliştirdiklerini duyurdu.

star.com.tr / Gökhan Ertaş26 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Silah üreticisi Kalaşnikof firması yapay zeka teknolojisine dayalı muharebe modülü geliştirdi
Ünlü AK-74 saldırı tüfeği üreticisi Kalashnikov Grubu Haberleşme Direktörü Sofiya Ivanova Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, hedefleri belirleme ve karar verme imkânı tanıyan yapay sinir ağı (Artificial Neural Network) teknolojilerine dayanan tam otomatik bir muharip modülü geliştirdiklerini duyurdu.
 
 
Ivanova, "Yakın gelecekte Kalashnikov Grup, sinir ağlarına dayalı bir dizi ürün sunacak ve bu teknolojiyi içeren tam otomatik bir muharebe modülünün Army-2017 forumunda sergilenmesi planlanıyor" dedi.
 
 
Yapay sinir ağları (Artificial Neural Networks)
 Hem önceden belirlenmiş algoritmayı hem de edinilen deneyimleri kullanarak çalışabilen hızlı bir öğrenme sistemidir.
 
Yapay sinir ağları, insan beyninin özelliklerinden olan öğrenme yolu ile yeni bilgiler türetebilme, yeni bilgiler oluşturabilme ve keşfedebilme gibi yetenekleri herhangi bir yardım almadan otomatik olarak gerçekleştirmek amacı ile geliştirilen bilgisayar sistemleridir. Bu yetenekleri geleneksel programlama yöntemleri ile gerçekleştirmek oldukça zordur veya mümkün değildir. O nedenle, yapay sinir ağları bilim dalının, programlanması çok zor veya mümkün olmayan olaylar için geliştirilmiş adaptif bilgi işleme ile ilgilenen bir bilgisayar bilim dalı olduğu söylenebilir.
 
Yapay sinir ağları, olayların örneklerine bakmakta, onlardan ilgili olay hakkında genellemeler yapmakta, bilgiler toplamakta ve daha sonra hiç görmediği örnekler ile karışılışınca öğrendiği bilgileri kullanarak o örnekler hakkında karar verebilmektedir. 1990’lı yıllardan beri bilgisayarların öğrenmesini sağlayan Yapay Sinir Ağları teknolojisinde oldukça hızlı bir gelişme görüldü. Yapay sinir ağları, insan beyninin özelliklerinden olan öğrenme yolu ile yeni bilgiler türetebilme, yeni bilgiler oluşturabilme ve keşfedebilme gibi yetenekleri herhangi bir yardım almadan otomatik olarak gerçekleştirmek amacı ile geliştirilen bilgisayar sistemleri olduklarından hem yeni gelişmelere neden oldular hem de nasıl çalıştığı bilinmeyen insan beyni hakkında yapılan araştırmalara da önemli katkılar sağladılar ve sağlamaktadırlar.
 
Başka bir bakış açısıyla Yapay Sinir Ağları teknolojisi insanlığın doğayı araştırma ve taklit etme çabalarının en son ürünlerinden bir tanesi olarak da yorumlanabilir.