25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

TKDK, IPARD desteklerini anlattı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD II 3. başvuru çağrı ilanı kapsamında yer alan yatırım desteklemelerine ilişkin tanıtım etkinlikleri, Bursa’nın Korkut ilçesiyle devam etti.

12 Şubat 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
TKDK, IPARD desteklerini anlattı

Ülkemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesinde büyük rol üstlenen TKDK, IPARD II 3. Başvuru Çağrı İlanını 21 Aralık 2017 tarihinde yayınlayarak proje başvuru kabullerine başladı. TKDK Muş İl Koordinatörlüğü de bu kapsamda il merkezi ile başlayan tanıtım faaliyetlerine Bulanık, Malazgirt, Hasköy ve Varto ilçeleriyle devam etti. Büyük katılımların sağlandığı tanıtım etkinliğinin son durağı ise Korkut ilçesi oldu. Ayrıca, çağrı ilanının yayınlanması sonrası İl Koordinatörlüğüne gelen ve telefonla arayan vatandaşların bilgilendirilmesinin yanı sıra proje başvurularına ilişkin dokümanlar il genelinde birçok kişiye ulaştırıldı.

"Amacımız Sürdürülebilir Yatırımları İlimize Kazandırmaktır"

Korkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda başlayan tanıtım etkinliğine; Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık, Korkut Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alpaslan Kenger, Korkut Ziraat Odası Başkanı Mahsup Uslu, TKDK Muş İl Koordinatörü Beytullah Uygur, ilçe kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programın açılış konuşmasını TKDK İl Koordinatörü Beytullah Uygur yaptı. Uygur konuşmasında şu ifadelere yer verdi, "Öncelikle tanıtım programımıza katılımlarınızdan dolayı hepinize İl Koordinatörlüğüm adına teşekkür ediyorum. Sizlerin de bildiği üzere ülkemiz, tarım ve hayvancılık sektörlerinde büyük bir potansiyele sahiptir. Bu sektörlerde ekonomik kalkınma ve istihdam hamlelerinin gerçekleşmesi adına Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz önemli bir misyon üstlenmektedir.

Çiftçisinin, üreticisinin her zaman yanında olan Devletimiz ile Avrupa Birliği eş finansmanından oluşturulan IPARD fonlarıyla, uygun görülen projelere hibe desteği sağlayan kurumumuz, IPARD II 3. Başvuru çağrı ilanına çıkmış bulunmaktadır. Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ve Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Ve İş Geliştirme tedbirlerinden çağrı ilanına çıkmış olan kurumumuz, proje kabullerine başlamıştır. Yatırım yapmak, destekleme kapsamında olan sektörlerle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, il koordinatörlüğümüze başvurabilir ve uzmanlarımızdan gerekli bilgileri alabilirler.

Bizim amacımız; tarım ve hayvancılık alanında ekonomik değer yaratan, istihdama katkı sunan ve sürdürülebilir yatırımları ilimize kazandırmaktır.

Bu vesileyle 3. Başvuru Çağrı İlanımızın ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum." dedi.

Yüzde 70' e Varan Hibe Desteği Yapılan konuşmaların ardından TKDK tanıtım ekibi tarafından sunum yapıldı. İlk olarak Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) tedbirine ilişkin yapılan bilgilendirmede kırmız et, kanatlı eti ve süt üretiminin yanı sıra yumurta tavukçuluğu yatırımları ile ilgili desteklemeler anlatıldı. Proje başvurunda bulunmak isteyen gerçek kişi veya tüzel kişiliklerin uyması gereken genel başvuru şartlarına da değinilen bilgilendirmede yatırım yapmak isteyen yeni işletmeler için destek oranlarının 40-yüzde 50, kapasite artırımı yapmayacak olan mevcut işletmeler için ise destek oranlarının yüzde 50 yüzde 60 arasında değişebileceği ifade edildi. Süt üreten tarımsal işletmelerde süt satışını kanıtlayabilen ve belirtilen sınırlarda kalmak kaydıyla hayvan mevcudiyeti olan yatırımların yüzde 70 oranında destek alabilecekleri kaydedilirken yumurta tavukçuluğu sektöründe sadece kapasite artırımı yapmayacak olan mevcut işletmelerin destek kapsamında olduğu vurgulandı.

Sunumun ikinci bölümünde ise Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) tedbirine ilişkin bilgiler verildi. Muş'un yüzde 65 hibe desteği veren 15 il arasında olduğu kaydedilen sunumda genel başvuru şartları ile tedbire özel uygunluk kriterleri katılımcılara aktarıldı. 100 puan üzerinden yapılan seçim kriteri değerlendirmesinde 40 yaş altı yatırımcıların 15, yine kadın yatırımcı olması halinde ek 15 puan daha alınabileceğine dikkat çekilirken diğer puan kriterleri de anlatıldı. Sunumda ayrıca Arıcılık, Kırsal Turizm, Yenilenebilir Enerji gibi yatırım alanlarıyla birlikte toplam yedi alt sektörün destekleme kapsamında olduğu ifade edildi.

"Tarım Korkut'un Kurtuluşudur"

TKDK tanıtım ekibinin sunumunun ardından bir konuşma yapan Korkut Belediye Başkanı Haşim Ank, ilçede ekonomik ve sosyal kalkınmanın yolunun tarımdan geçtiğine vurgu yaparak, "Tarım Korkut'un kuruluşu, olmazsa olmazıdır" dedi. İlçe halkının yüzde 80' e yakınının kırsal alanda ikamet ettiğini ve bu nedenle tarımsal işgücü potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Arık, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun desteklemelerini önemsiyoruz ve ilçe halkımızın bu desteklerden yararlanmalarını istiyoruz. Ben bizzat sunacağınız projelerin takipçisi olacağım. İstihdam ve gelir yaratmak için tarım ekonomisi büyük önem taşımaktadır, bu nedenle TKDK desteklerinden faydalanabilmek için iyi projeler hazırlanmasını istiyorum" şeklinde konuştu.Tanıtım programı, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.