19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye’ye yakışır anayasa yapılacak

Meclis Başkanı Kahraman, “Türkiye taklit olmayan, milli değerlere dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, günün şartlarına cevap veren özlü, kalıcı nitelikte yeni anayasaya kavuşacak” dedi.

27 Ocak 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’ye yakışır anayasa yapılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda TBMM’nin 2016 Yılı Bütçesi üzerinde sunum yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye’nin yeni bir anayasaya acilen ihtiyacının bulunduğu söyledi. Kahraman, “İnancım odur ki Türkiye’miz, taklit olmayan, toplumun ruh köküne, manevi ve milli değerlerine dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, tarihi köklerimize ve içtimai yapımıza uygun, günün şartlarına cevap veren özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte yeni bir anayasaya kavuşacaktır. Günümüz Türkiye’sine yakışır yeni bir anayasanın kabulü konusu Meclisin bu dönem yürütmeye çalışacağı en önemli çalışmalardan birisi olacaktır” dedi. 1982 Anayasası’nın Türkiye’ye yakışmadığını belirten Kahraman, “Bu konuda siyasal partilerin, akademik camianın ve iş dünyasının ortak şikayet ve duyarlılıklara sahip bulunduğu herkesin malumudur. 26. Dönemde toplumumuzun ihtiyacı olan yeni bir anayasa talebine cevap verilmelidir” ifadesini kullandı.

YAMALI BOHÇA

Kahraman, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde yeni anayasa taahhüdünde bulunduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Toplumda, ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacının bulunduğu yönünde genel bir uzlaşma mevcuttur. Halihazırda 1982 Anayasa’sı yamalı bohçaya dönmüş, 34 yılda 17 kere değişikliğe uğramıştır. 113 maddesi, yani yüzde 63’ü değiştirilmiş durumdadır. Günümüze cevap vermekten, Türkiye’yi geleceğe taşıma yeterliliğinden uzaktır.”     

3 SEÇENEK VAR

Kahraman, anayasa çalışmalarında üç ana sistemin olduğuna dikkati çekerek, bunlar başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve bugünkü parlamenter sistem olduğunu söyledi. Hepsinde esas olanın kuvvetler ayrılığı olduğunu vurgulayan Kahraman, kuvvetler ayrılığının ise demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğuna değindi.

MECLİS TEKNOLOJİYİ DAHA VERİMLİ KULLANACAK

26. dönemde Meclis’e 122 bin 910 ziyaretçinin geldiğini belirten Kahraman, “TBMM’nin teknolojik imkanlardan en iyi şekilde faydalanarak daha etkin ve daha hızlı hizmet üretebilmesi için bu alandaki çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz” dedi.