19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Almanya ile Fransa ortak savaş uçağı üretecek

Almanya ve Fransa yeni bir savaş uçağının geliştirilmesi amacıyla ilk adımı attı.

17 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Almanya ile Fransa ortak savaş uçağı üretecek
Fransız ve Alman hükümetlerinin 13 Temmuz tarihinde Elysee Sarayı’nda düzenlenen 19. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Alman Şansölye Angela Merkel yaptıkları açıklamada, iki ülkenin ortak savaş uçağı üretme projesi başta olmak üzere savunma ve güvenlik alanında iş birliğinin güçlendirileceğini belirtti.
 
Üretilecek ortak yeni nesil savaş uçaklarının iki ülkenin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bu uçakların dış ihracatının da planlandığını ifade eden Macron, “Yeni nesil savaş uçakları için birlikte araştırma ve geliştirme projelerini uygulamaya sokacağız.” dedi.
 
Ortak planına göre yeni uçak Fransız Rafale ve Avrupa Konsorsiyumunun Eurofighter Typhoon uçaklarının yerini almak üzere tasarlanacak.
 
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ise “İki ülke 2018’in ortalarına kadar yeni savaş uçağı geliştirilmesi için yol haritası hazırlanması konusunda görüş birliğine vardı.” ifadesi kullanıldı.
 
Tiger taarruz helikopterleri ile havadan karaya taktik füzelerinin yeni modellerinin üretilmesi konusunda da anlaşma sağlandığı belirtilen açıklamada, tarafların ayrıca ortak ağır tank ve top üretimi konusunda mutabakata vardığı, söz konusu anlaşmaların 2019’dan önce imzalanacağı kaydedildi. (Savunma ve Teknoloji)