20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Apple ile Qualcomm arasındaki haksız rekabet krizi büyüyor

Apple ile Qualcomm firması arasındaki haksız rekabet gerilimi yeni bir boyut kazanıyor. Qualcomm, meseleyi mahkemeye taşımaya niyetli Apple'a karşı atağa geçiyor.

27 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Apple ile Qualcomm arasındaki haksız rekabet krizi büyüyor
Apple’ın haksız rekabet iddiası sebebiyle Qualcomm ile arasında yaşadığı anlaşmazlığı mahkemeye taşımak istemesi, iki firma arasında büyük bir krizin çıkmasına sebep oldu.. Qualcomm ise bu durumda Apple'a karşılık vermekten çekinmedi.
 
 
QUALCOMM'DAN APPLE'A KARŞI ATAK
 
Apple’ın uzun bir süredir parça tedarik etmekte olduğu Qualcomm’a, 1 milyar dolarlık bir tazminat davası açmaya hazırlandığını geçtiğimiz günlerde teknoloji dünyasının gündemine bomba gibi düşmüştü.
 
Yaşanan bu flaş gelişmenin altındaki sebep ise kısa sürede ortaya çıktı. Apple, Qualcomm’a açacağı tazminat davasında sebep olarak, iPhone modellerinde kullanmakta olduğu modem yongalarını tedarik ederken üretim yapmamak için yaklaşık 5 kat daha fazla telif ücreti alındığını ve alınan bu ücretin haksız kazanca yol açtığını gösteriyor.
 
Apple’ın haksız rekabet iddiasına karşı, Qualcomm cephesinden beklenen cevap ise kısa sürede geldi.  Açıklamada yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Qualcomm yöneticileri, Apple’ın kendileri ile yaptığı anlaşma ve görüşmeleri kamuoyuna kasıtlı olarak yanlış aktardığını iddia ediyor.
 
Bu sürtüşmede haklı olan tarafın Apple mı yoksa Qualcomm mu olduğu henüz netlik kazanabilmiş değil. Apple’ın konuyu mahkemeye taşıması ile birlikte, nihai karar yani haklı olan taraf ortaya çıkacaktır.
 
Ancak, Apple’ın iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerinde Qualcomm’un yanı sıra Intel tarafından üretilen modemleri tercih etmesi, iki firma arasında ticaretin uzun bir süre için sonlanabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.