20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bulut Bilişim 2019’da 141 milyar dolar olacak

IDC, 2015’te bulut bilişimi geliştirmek için harcanan kaynağın, 2019’da 141 milyar dolara çıkacağını açıkladı. Bulut bilişime olan ilgi ve talebin artması, bu alana yapılan yatırımların artmasına ve son kullanıcı maliyetlerinin azalmasına sebep olmaya devam edecek.

YELDA ŞUMNULU27 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bulut Bilişim 2019’da 141  milyar dolar olacak

INTERNATIONAL Data Corporation (IDC) tarafından yapılan analize göre, bulut bilişim için sistem altyapı yazılımı, uygulama geliştirme ve yazılımı, uygulama ve donanım altyapısına ciddi kaynak ayrılıyor. Nitekim 2015 yılında bulut bilişimi geliştirmek için harcanan 70 milyar dolar kaynağın, 2019 yılında 141 milyar dolara çıkacağı belirtiliyor. Global şirketler, bulut bilişime yaptıkları yatırımın karşılığını alıyor. Firmaların ve kişilerin bulut bilişime yöneldiğini ifade eden REM People Yazılım Takım Lideri Alim Akyol, şunları söyledi: “Uygulamaların ve veri tabanlarının, yerel ağdan internete (bulut) taşınmasına, bulut bilişim denildiğini hepimiz biliyoruz. İnternetin yaygınlaşması, hızlanması ve ucuzlaması sonrasında, bulut bilişim önem kazanıyor. Ağ, donanım, yazılım lisansları satın alınması ve bunların sürekli yönetilmesi, hem maliyetli, hem de zaman alıcıydı. Oysa bulut bilişim; güvenlik, hız, kolaylık, yük dengelemesi, yedekleme, afetle mücadele, entegrasyon gibi birçok özelliği sunuyor ve düşük maliyetleri sayesinde işletmeler dışında, bireylerin de web ve mobil uygulamalarını internet ortamına taşımalarına olanak sağlıyor.”

YATIRIMA GEREK YOK 

Gelişen teknolojileri bünyelerine katan bulut sistemlerin uygulamaların kolayca yeniliklere adapte olmasına imkân verdiğini belirten Akyol “Bulut sistemler, mobil cihazların hızlı yaygınlaşmasına paralel olarak, mobil servislerin ve teknolojilerin de hemen hemen aynı hızda yaygınlaşmasına olanak sağlıyor. Firma ya da kişilerin de uygulama ve verilerin güvenliği, performansı, güncellemesi, loglanması, yedeklenmesi gibi ek işleri düşünmelerine, zaman ve para harcamalarına gerek kalmıyor. Bulut sistemler, tüm bu ek ağır yükleri kaldırarak bunların yönetim ve denetimini üstlendi. Firma ya da kişilere sadece uygulama geliştirmek ve yayınlamak kaldı” dedi.

MALİYETLERİ AZALTIYOR

BAZI firmalar, hibrid bulut kullanmayı tercih ediyor. Örneğin, web uygulamalar bulutta yayınlanırken, veri tabanı yerel ağda ya da veri tabanı bulutta, uygulamalar yerel ağda tutuluyor. Bazı uygulamalar, sadece firma içinden erişime açık olduğundan, bu yöntem daha çok tercih ediliyor. Özetle, bulut bilişime olan ilgi ve talebin artması, bu alana yapılan yatırımların artmasına ve son kullanıcı maliyetlerinin azalmasına sebep olmaya devam edecek. Lokal olarak kurulacak bir sisteminin maliyeti, bulut sistemlere göre çok fazla. Şu an servis sağlayıcıları; ücretsiz veya cüzi aylık ödemeler şeklinde, bu hizmetleri sunuyor.