20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çin, dış dinlemeye tamamen kapalı kuantum uydu ağı kuruyor

Çin, dış dinlemeye tamamen kapalı kuantum iletişim ağı kurmaya yönelik olarak, daha fazla kuantum uydusu gönderecek.

star.com.tr / Gökhan Ertaş10 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çin, dış dinlemeye tamamen kapalı kuantum uydu ağı kuruyor
Geçtiğimiz günlerde Çinli bilim insanları, 500 kilometre uzaklıktaki kuantum uydusuna bir fotonun başarıyla ışınlandığını duyurmuşlardı. Buna benzer planlanan bir çok deneyi dünyanın ilk kuantum uydusu ile başardıklarını açıklayan yetkililer, kusursuz küresel kuantum iletişim ağı oluşturmak için daha fazla kuantum uydusu göndermeyi hedefliyorlar.
 
Kuantum teknolojisini, dinlenmeyi imkansız kılmak ve iletişimi mükemmel bir şekilde sağlamak için kuantum iletişiminde kullanacağız.
 
Kuantum teknolojisi  kullananılarak elde edilen kuantum iletişimi hacklenemiyor
Foton (aton altı parçacıklar) kriptografik anahtarlarla şifrelenebiliyor. Şifrelenen parçacılarde oluşan değişiklikler üçüncü bir tarafın şifrelenen anahtarı çalmasını imkansız kılıyor.
 
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, deneyde birbirinden 1200 kilometre uzaklıktaki iki istasyon arasında anlık bağlantı kurmak için ülkenin yeni kuantum-iletişim uydusundan gönderilen ışık partiküllerini (foton) kullandı ve dolaşık foton çiftlerini uzaydan yeryüzüne bin 200 kilometre mesafede iletmeyi başarmışlardı.
 
Bilim insanları, Avusturya'nın Graz kentindeki bir yer istasyonu ile kuantum anahtarı dağıtım deneylerini yürütüyorlar. Araştırmacılar Ağustos ayı sonunda Çin istasyonuyla kıtalar arası kuantum iletişimiyle güvenli bir telefon görüşmesi yapabileceğini belirttiler.
 
Araştırmacılar ayrıca Almanya ve İtalya ile kıtalar arası kuantum iletişim  araştırması yapmayı planlıyor ve iki ülkedeki yer istasyonlarının 2017 yılının sonunda hazır olacağını belirtiyor.
 
Çin Bilim Akademisi (CAS) uzmanlarından Pan Jianwei, "Yaklaşık 10 yılda, yer ve uzayda entegre kuantum iletişim ağı kurmayı ve bunu ulusal savunma, hükümet işleri, finans , enerji gibi alanlarda yaygın olarak kullanmayı ve gelişmekte olan stratejik öneme sahip endüstrilerin oluşumunu teşvik etmeyi umuyoruz" dedi. Ayrıca "Kuantum çekimi gibi temel fizik teorilerini keşfetmek ve incelemek için uzay tabanlı kuantum teknolojisini kullanmayı umuyoruz" dedi.