20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çin hipersonik planörlü balistik füze denedi

Çin, hipersonik bir silah sistemini içeren yeni bir balistik füze test etti. ABD hükümetinden bir kaynak, The Diplomat dergisine açıklamada, orta menzilli DF-17 füzesi 1 ve 15 kasımda olmak üzere iki denemeden geçtiğini ifade etti. İlk denemede bin 800, ikincisinde de 2 bin 500 kilometre kat ettiği belirtilen füzenin, nükleer ve manevra mermisi veya hipersonik planör gibi nükleer olmayan yükleri taşıyabildiği kaydedildi.

29 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çin hipersonik planörlü balistik füze denedi
ABD istihbaratından alınan bilgilere dayandırılan haberde, ilk denemede planörün birkaç metre hassasiyetle hedefe ulaştığı aktarıldı. Araç, füzeden ayrıldıktan sonra 11 dakikada ortalama 60 kilometre yükseklikte bin 400 kilometrelik yol kat etti.
 
'ACİL FIRLATMA SİSTEMİNİN KULLANILDIĞI İLK HİPERSONİK PLANÖR TESTİ'
 
Derginin kaynağı, “Bu, acil fırlatma sisteminin kullanıldığı dünyanın ilk hipesonik planör testiydi” dedi.
 
Modern hava savunma sistemlerin büyük kısmı, alçak irtifada saatte en az 6 bin kilometre hızla ilerleyen hipersonik planörleri tespit etmede güçlük çekiyor. Gerekli irtifaya ulaşılması için araçlar balistik füzelerle fırlatılıyor.
 
 
Çin, 2014-2016 döneminde 7 defa hipersonik planör denemesi gerçekleştirmişti. ABD ve Rusya da benzer araçlar üzerinde çalışıyor ama denemede acil fırlatmayı kullanan ilk ülke Çin oldu.