20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Cüce gezegende yaşama dair bulgu

Astreoid kuşağında bulunan en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres'te 50 kilometrelik bir alana yayılmış organik molekül görüntülendi.

17 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Cüce gezegende yaşama dair bulgu
NASA'nın Dawn adındaki uzay aracı astreoit kuşağında bulunan Ceres'e ilişkinç bilim dünyasını heycanlandıran bir görüntüleme yaptı. Dawn kuşaktaki en büyük cisim olan Ceres'te organik moleküller görüntüledi. Mikrobiyal seviyesinde yaşama dair bulguların gözlenmesi gezegende iç sıcaklığın halen bir miktar da olsa korunmuş olabileceği anlamına geliyor.
 
Yaklaşık 4.5 milyar yaşında olan Ceres'in yüzeyinin altında su bulunması ihtimali de böylece güçlenmiş oldu. Jüpiter ve Mars arasında bulunan Ceres oluşumunu tamamlayamamış bir gezegen gibi gözüküyor. 50 kilometre çapındaki Ernutet kraterinde görüntülenen moleküller, doğru kimyasallar kullanıldığında gezegende yaşamın mümkün olduğu düşüncesini birkez daha gündeme getirmiş oldu.
 
Gezegenlerin oluşumları süresinin artıkları olarak adlandırılan bu astreoitler bilim dünyası güneş sisteminin erken dönemde nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlamak amacıyla inceliyor. Zaman içerisinde jeolojik değişimlerin çok az olması nedeniyle Ceres'in ilk dönemlere ilişkin soruları yanıtlayacağı düşünülüyor. Ayrıca diğer astreoitlerden farklı olan Ceres süreci yarıda kalmış bir gezegen gibi duruyor. Bulunan moleküllerin henüz tam olarak ne oldukları tanımlanamamış olsa da araştırmacılar bunların karbon-hidrojen bağları olduğu düşünüyor.