19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Drone için ehliyet şart

Son yılların trendi Drone’lar için 1 Ağustos’tan itibaren sertifika zorunluluğu başladı. Hobi amaçlı kullanımlar için eğitim gerekmezken, ticari amaçlı kullanıcılar için pilot eğitimi gerekli.

YELDA ŞUMNULU18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Drone için ehliyet şart

Türkiye’de 2016 yılının başında yürürlüğe giren Drone (İnsansız Hava Araçları, İHA) mevzuatı gereği, 25 kilogramın üzerindeki tüm Drone’lar için kullanıcıların eğitimlerini tamamlayarak, Drone ehliyeti alması gerekiyor. Drone ehliyeti zorunluluğu, 25 kilogramın altındaki (DJI ve Parrot’un piyasadaki çoğu Drone modeli bu kategoride) cihazlarda ise kullanım amacına göre belirleniyor. Eğer bu kategorideki Drone’unuzu hobi amaçlı kullanıyorsanız, eğitim alma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak Drone’unuz 25 kilogramın altında olsa bile eğer uçuşunuzu ticari amaçlı yapıyorsanız, Drone ehliyetinizin olması şart.

KULLANICILARA  PİLOT EĞİTİMİ GEREKİYOR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nun İHA0 (azami kalkış ağırlığı 500 gr-4 kg aralığında) ve İHA1 (azami kalkış ağırlığı 4 kg-25 kg aralığında) kategorisinde yer alan Drone’ler için Türkiye’de yetkilendirdiği 5 kurum/kuruluş bulunuyor. Bu sınıflarda ticari drone uçuşu gerçekleştirecek olan kişilerin pilot eğitimlerini tamamlamış olması gerekiyor.

ZORUNLULUK 1 AĞUSTOS’TA BAŞLADI

Yasal düzenlemeler gereği, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle eğitimini tamamlamamış olan kişi, ticari İHA uçuşu gerçekleştiremiyor. Yasal mevzuat gereği, İHA0 için 12 saatlik, İHA1 için ise 36 saatlik eğitim programı uygulanıyor. Drone pilotluğu için verilen eğitimler ise şu derslerden oluşuyor: İHA Tanıtım, Hava Hukuku ve Sorumluluklar, Hava Aracı, Uçuş Dinamiği ve Uçuş Prensipleri, Meteoroloji, ATC Usulleri ve Havacılık Frezyalojisi, Seyrüsefer ve Operasyon, Kumanda Edilebilir Sistemler, İtki Sistemleri, Aviyonik Sistemler, Bakım ve Onarım.

5 KURUM YETKİLENDİRİLDİ

Teknoyo.com’un haberine göre Drone ehliyeti nerelerden ve nasıl alınıyor? SHGM’nin Drone ehliyeti için yetkilendirdiği eğitim kurumları şunlar: