18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İran, nükleer denizaltı inşa etmeyi planlıyor

Iran nükleer reaktöre sahip bir deniz platformu geliştirme planı olduğunu açıkladı. Alman Radyosuna göre Tahran bu konudaki çalışmaları hakkında Birleşmiş Milletler Müfettişlerine bilgi verdi.

28 Şubat 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İran, nükleer denizaltı inşa etmeyi planlıyor
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (The International Atomic Energy Agency /IAEA) İran’ın kuruma bu bilgiyi Ocak ayında verdiğini açıkladı. Mektupta nükleer itki gücünden yararlanan bir deniz platformu inşaatı bilgisi yer alıyor.
 
ABD’nin eski başkanı Barack Obama döneminde Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin döneminde İran’la bir anlaşmaya varılmıştı. İran, nükleer silah yapımı amacıyla uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde bulunmayacak, buna karşılık uluslararası ambargo sona erecekti. Bu anlaşma Tahran’ın nükleer yakıt ile hareket eden gemi ve / veya denizaltı inşaatından nükleer silahla teçhiz edilmediği sürece alıkoymuyor. Nükleer güç özellikle aylarca sualtında kalmak isteyen denizaltılar için önemli bir güç kaynağı.
 
İran, Temmuz 2012’de de yarı resmi Fars Haber Ajansı aracılığı ile nükleer denizaltı inşa etmek istediğini açıklamıştı. Açıklamayı dönemin donanma kurmay başkanı amiral Abbas Zamini yapmıştı.
 
(C4Defence)