17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

NASA'dan yeni keşif: Güneş sistemine çok benziyor

NASA ve Google'ın merakla beklenen ortak basın toplantısı nihayet gerçekleşti. Uzay ajansı, tamamen yapay zeka kullanılarak keşfedilmiş yeni bir gezegeni ilk kez duyurdu.

15 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
NASA'dan yeni keşif: Güneş sistemine çok benziyor
NASA ve Google'ın bir süredir beklenen basın toplantısı nihayet dün TSİ 21.00'da gerçekleşti. Dünyanın en büyük uzay ajansı NASA ve arama devi Google'ın ortak düzenledikleri toplantıda, Kepler Uzay Teleskobu'nun keşfettiği Kepler-90i isimli bir gezegen ilk kez duyuruldu.
 
Kepler-90i, bundan üç yıl önce 2014 yılında keşfedilen Kepler-90 isimli bir yıldızın yörüngesinde yer alıyor. Yıldızının etrafındaki bir tam yörüngeyi sadece 14.4 günde tamamlayan Kepler-90i, inanılmaz yüksek bir sıcaklığa sahip olan kayalık bir gezegen. Kepler Uzay Teleskobu'nun keşfettiği bu yeni gezegen Dünya'dan yaklaşık 2500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
 
 
Kepler-90i'nin keşfini özel kılan şey ise gezegenin Kepler-90 sisteminde keşfedilen sekizinci gezegen olması. Zira bugüne kadar kendi Güneş Sistemimiz haricinde hiçbir yıldızın etrafında yediden fazla gezegen keşfedilememişti. Yani Kepler-90 sistemi, gezegen sayısını 8'e çıkararak içerisinde en çok gezegenin yer aldığı iki Güneş Sisteminden birisi oldu. 
 
Kepler-90 ve Güneş Sistemimizin karşılaştırılması:
 
 
 
"Kepler-90i görmek isteyeceğiniz türde bir yer değil."
 
Basın toplantısında Kepler-90i ile ilgili konuşan astronom Andrew Vanderburg, gezegenin yaşanılabilir bir yer olmadığını ifade ederken, "Kepler-90i kesinlikle ziyaret etmek isteyeceğiniz türde bir yer değil." sözlerini kullanıyor. 
 
Gezegenin nasıl keşfedildiğiyle ilgili de konuşan Vanderburg,"Kepler Uzay Teleskobu'ndan elde ettiğimiz yaklaşık 35 bin güçlü sinyali astronomlarımız teker teker kontrol etmişti. Ancak bazı zayıf ve çok ümit vaat etmeyen sinyalleri atladılar. Google'ın yapay zekası işte bu zayıf sinyalleri kontrol ederek Kepler-90i'yi keşfetti." şeklinde konuşuyor. Vanderburg son olarak yapay zekanın uzay araştırmalarında gelecekte çok daha büyük etkilere sahip olacağını söylüyor.
 
 
Kepler 90 Sistemi'nde bulunan Kepler-90i gezegeni, gezegenimize yüzey sıcaklığı ve boyutu dışında oldukça benziyor. Ayrıca gezegenin 1 yılı tam 14 gün sürüyor.
 
Aslında NASA'nın bildiğimiz evreni keşfederken ki en büyük sıkıntısı bu verileri işlemek için yıllardır insan gücü harcamasıydı. Aslında angarya sayılabilecek bu iş artık bir yapay zekaya devredilerek, NASA'daki araştırmalar daha önemli konulara eğilebilecek. Bu da bildiğimiz evrende bizden başka yaşamın olup olmadığını bulmak için harika bir fırsat olarak görülüyor. 
 
Çalışmalar aynı zamanda bir gezegenin, yıldızına ne kadar yakınsa,  boyutunun o kadar küçük olduğunu da gösterdi.