19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Nurol’dan Katar’a 500 adet zırhlı ihracı

Yerli insansız hava aracı Bayraktar, yerli tank Altay, yerli zırhlı araç Kirpi ve yerli piyade tüfeği gibi savunma sanayi için pek çok silah ile sistem üreten Türkiye, son yıllardaki atağını ihracat başarısına da dönüştürüyor.

18 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Nurol’dan Katar’a 500 adet zırhlı ihracı

Savunma sanayisi kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından Nurol Makina, 7 ay önce lansmanını yaptığı yeni zırhlı aracı NMS 4x4 için Katar ile yürüttüğü görüşmeler sonucunda önemli ihracat çalışmalarına imza attı. Sözleşme kapsamında, Nurol Makina tarafından üretilen yaklaşık 400 adet Ejder Yalçın 4x4 Zırhlı Muharebe Aracı ve ilk kez mayıs ayında düzenlenen 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda ‘Hafif Zırhlı Araçlarda Yeni Bir Çağ Başlıyor’ şeklinde iddialı bir sloganla lansmanı yapılan NMS 4x4’ten 100 adetten fazla ihraç edilecek. Çöl kamuflajıyla ilk kez Katar Milli Günü etkinliklerinin provalarında görüntülenen Ejder Yalçın ve NMS araçları, etkinlikler kapsamında düzenlenecek askeri geçit töreninde halkın karşısına çıkacak. 

GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ

Araçlar üzerinde yer alacak çeşitli silah sistemleri de ASELSAN açısından ihracat anlamında ilkler barındırıyor. ASELSAN’ın, 14 ülkede kullanılan Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ailesini en yeni üyelerinden olan ve Türkiye’de Kirpi araçlarıyla güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan Sarp-Dual, ilk kez ihraç edilecek. Sarp-Dual’e, ana silahların yanı sıra yardımcı silah olarak 7,62 milimetre makineli tüfek takılabiliyor. ASELSAN tarafından yerli olarak geliştirilen SARP-DUAL, gelişmiş balistik çözüm uygulayabiliyor.

YERLİ UÇAK MOTORUNA 205 MİLYON TL 

2023  yılında kendi savaş uçağı ve bölgesel ticari uçağını havalandırmak isteyen Türkiye, uçak sanayindeki en önemli bölüm olan motora yatırım için kolları sıvadı. Havacılıkta Türkiye’nin lider motor teknolojisi şirketi TEI, artan iş hacmine yanıt vermek amacıyla 205 milyon liralık modernizasyon yatırımı yapacak. TEI, halen parça ve modül üretimi, motor montaj ve test, motor bakım, onarım ve revizyon, motor tasarım ve ürün geliştirme alanlarında faaliyet yürütüyor. TEI, yatırımla yılda 50’şer adet uçak ve helikopter montajı ile yaklaşık 185 bin kilogram uçak, 19 bin kilogram helikopter motoru parçası üretecek.