16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Sauron Gözü yıldızının en net görüntüsü alındı

Avrupa Güney Gözlemevi, Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde bulunan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) radyo teleskoplarının, ‘Sauron gözü’ de denen Fomalhaut yıldızının şu ana kadarki en net görüntülerini aldığını bildirdi.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Sauron Gözü yıldızının en net görüntüsü alındı
Fomalhaut yıldızı güney yarımkürede, Dünya'ya nispeten yakın bir konumda yer alan genç ve parlak yıldızlar grubuna ait. Dünya'dan 25 ışık yılı uzakta olan Fomalhaut yıldızının boyutları Güneş'in boyutlarının oldukça üzerinde. Fomalhaut ayrıca Güneş'e göre 18 kat daha parlak ve 3 bin Kelvin daha sıcak.
2008'de uzay bilimcileri, yıldızın etrafında toz ve gazlardan oluşan diskin içinde dev bir gezegen olabileceği tezini ortaya koymuş, ancak söz konusu araştırma eleştirilmiş ve diğer araştırmalarla böyle bir gezegenin olamayacağı kanıtlanmaya çalışılmıştı.
​2012 yılında ise Hubble teleskobundan ve diğer teleskoplardan alınan görüntüler, toz ve gazlardan oluşan diskin içinde gerçekten de bir gezegenin varlığını gösterdi. Keşfedilen yeni gezegene ‘Dagon' ismi verildi.