23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Skype'a uçtan uca şifreleme geliyor

Microsoft, Skype için yeni bir özelliği test ediyor. Uçtan uca şifreli sohbet imkanı sağlayacak olan yeni özellik, 'Open Whisper Systems' adlı kuruluşun Signal Protocol’lerinde kullandığı güvenilir standardı taşıyor.

12 Ocak 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Skype'a uçtan uca şifreleme geliyor
Microsoft’un yayınladığı bir blog yazısında deneme aşamasındaki çalışmaya ‘Private Conversations’ adı veriliyor. Söz konusu özellik, Windows, Mac, linux, Android ya da iOS platformlarda ‘Skype Insider 8.13.76.8’ versiyonunu çalıştıran tüm kullanıcılar için erişilebilir olacak. Bununla birlikte şifreli sohbetin yapılacağı kişilerin de aynı sürümü kullanıyor olmaları gerekecek. Şifreleme, sohbet, dosyalar ve sesli mesajları kapsıyor, ancak sesli veya görüntülü çağrıları kapsamıyor.
 
Skype zaten iletişim kanalının kendisini koruyan bir dereceye kadar şifreleme sunuyor. Ancak uçtan uca şifreleme daha güvenli. Bu, iletilerin içeriği yalnızca gönderen ve alıcı tarafından okunabilir anlamına geliyor. Yani mesajlar Microsoft’un sunucularında yer almadan, doğrudan kullanıcıların makinelerine iletilecek. Bu, tabii ki bu verilerin başka yollardan ele geçirilemeyeceği anlamına gelmez, ancak çoğu çevrimiçi sohbet yönteminden daha güvenli.
 
Windows bu özelliği ana Skype yapısına dahil ederse, Facebook'un Messenger, Apple'ın iMessage ve WhatsApp gibi sohbet platformlarına uçtan uca şifreleme kervanına katılacak. Bununla birlikte, eleştirmenler, Facebook’un kendi yapımı olan ‘Private Conversations’ta olduğu gibi bu tip ekstra güvenlik seviyelerinin çok daha az kullanıcıya ulaşacağı yönünde uyarılar da bulunuyor.
 
Milliyet'in haberine göre, Skype şifrelenmiş sohbet özelliğini ilk etapta sadece Skype Insiders test programının üyelerine sunacak.