24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Taş balığının kafa kısmında gizli bir silah ortaya çıktı

Zehirli ve zırhı olan taş balığının kafasına gizlenmiş sustalı bıçak benzeri silah bilim insanlarını hayretler içinde bıraktı. Bilimsel çalışmaların yayımlandığı Copeia dergisinde yer alan bir makaleye göre, taş balıklarının göz altında yer alan ve sustalı bıçak gibi açılıp kapanabilme özelliğine sahip bir silah olduğu ortaya çıktı.

Alaattin Ayhan16 Nisan 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Taş balığının kafa kısmında gizli bir silah ortaya çıktı
Dünyanın en zehirli beş canlısından biri olarak kabul edilen taş balığının kafa kısmında gizlenmiş gizli silah bilim dünyasını şaşkınlık içinde bıraktı. Kansas Üniversitesi Biyoçeşitlilik Enstitüsü ve Doğa Tarihi Müzesi'nde yardımcı küratör olan William Leo Smith, "Neden daha önce keşfedilmediğini bilmiyorum. Muhtemelen bu grupta çalışan sadece bir veya iki kişi olduğu için" dedi.
 
Smith'in analiz ettiği tüm balıkların gözlerinin hemen altında, yanaklarında benzersiz bir "sustalı" mekanizmaya sahip olduğu ortaya çıktı. Smith açıklamasının devamında şöyle dedi, "Bu balığı sustalı olarak farklı kılan şey, bu kemiğin [lakriyal] normalde hareketsiz olmasıdır, fakat bu balıklardaki kemik baş-kuyruk ekseni boyunca 90 derece döndürebiliyor".
 
Centropogon australis balık türünün bile biyofloresan özelliği sayesinde ürkütücü bir yeşil parlaklığa sahip kılıcı vardır. Öyle ki bu kılıç, ışığı emer ve sonra daha düşük bir dalga boyunda yeniden yayar. 
 
Her şey Smith'in 15 yıl önce evcil olarak yetiştirdiği bir taş balığını parçalamasıyla ortaya çıktı. Böylece Smith, taş balıklarındaki şalter mekanizmasının anatomik olarak nasıl çalıştığını kavrayan ilk bilim insanı oldu.
 
"Lachrymal saber" isimli bu olağandışı özellik, şimdiye kadar bakılan 63 balıkçık türünün tüm dişi ve erkeklerde bulunduğu ve muhtemelen grubun 134 türünün hepsinde mevcut olduğu düşünülmektedir.