25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türkiye için üretilen ilk F-35A uçağı Lockheed Martin Texas Fort Worth tesislerinden havalandı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türkiye'nin ilk F-35 savaş uçağının Lockheed Martin Texas Fort Worth tesislerinden havalanışının görüntülerini paylaştı.

23 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye için özel üretilen F-35A savaş uçağı 18-001 kuyruk numarasına sahip olmasının yanı sıra kuyruğundaki Türk bayrağı ile dikkat çekiyor. 
 
21 Haziran'da teslim edilecek
Uçağın test ve kabul işlemlerinden sonra 21 Haziran’da Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.
 
5. nesil savaş uçağı
F-35 Lightning II savaş uçakları, F-22 Raptor'dan sonra seri üretimine geçilen 5. nesil çok fonksiyonlu savaş uçağı olarak biliniyor.
 
Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi
F-35'lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor. Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi. Türkiye'nin 100'den fazla F-35 savaş uçağı sipariş verdiği projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya.
 
Türkiye'nin F-35 projesindeki yeri
F-35 savaş uçağının orta gövdesi ve motorun önemli bazı parçaları Türkiye'de üretiliyor. ABD dışında F-35’lerin motorlarının imalat, bakım ve montajıyla ilgili seçilen ilk merkez Türkiye oldu.
 
Başından itibaren F-35 programının 9 katılımcısından biri olan Türkiye'nin programda geleneksel kalkış ve iniş yapabilen F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi.
 
Türk savunma şirketleri projede önemli rol oynuyor
Türkiye’nin Müşterek Taarruz Programı olarak da bilinen F-35 projesinin ana yüklenicisi savunma devi Lockheed Martin'le iş birliği F-16 savaş uçaklarının alındığı 1990'lara dayanıyor.
 
Türk firmaları sistem geliştirme ve tatbikat alanında F-35 projesi kapsamında da Lockheed Martin ile iş birliğine devam ediyor.
 
 
Endüstriyel katılım bakımından Türk savunma sanayisi program süresince F-35 programının parça tedarikçisi olarak programda önemli rol oynuyor.
 
(TRT Haber)