18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Türkiye Uzay Ajansı bilim insanı yetiştirmek için burs verecek

Türkiye Uzay Ajansının kurulması için geri sayım başladı. Ajansın kurulmasıyla, uydu ve uzay alanında özel sektörün de çalışma yapmasının önü açılıyor. Ajans ayrıca uzay ve havacılık alanlarında bilim insanları ile uzman ve araştırmacılar yetiştirilmesi amacıyla burs ve ödül verebilecek.

20 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye Uzay Ajansı bilim insanı yetiştirmek için burs verecek
Türkiye Uzay Ajansı, okyanuslar ve kutuplarla ilgili araştırma yapabilecek, buralarda geçici veya daimi araştırma merkezleri, istasyonlar kurabilecek, deneysel amaçlı uydular, uzay ve hava araçları geliştirmek amacıyla yerli veya yabancı tüzel kişilerle anlaşmalar yapabilecek.
 
Ajans, uzay ve havacılık alanlarında bilim insanları ile uzman ve araştırmacılar yetiştirilmesi amacıyla burs ve ödül verebilecek.
 
 
Ajansın burs verebilme yetkisi ile ilgili taslaktaki bazı maddeler:
  • Ajans, bu Kanunda belirtilen görevlerini yerine getirmek amacıyla kuluçka merkezi, teknoloji merkezi, teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme ve bilgi aktarım merkezleri, bilim merkezi, bilim parkı ve benzeri yapılar kurabilir veya kurulmasını destekleyebilir, destek programları oluşturabilir, proje pazarı, bilim fuarı, yarışma ve benzeri etkinlikleri düzenleyebilir veya bu tür etkinlikleri destekleyebilir, bu amaçlarla ödül, burs ve teşvik ikramiyesi verebilir. Bu amaçlarla teminat alınmaksızın ön ödemede bulunulabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar kurul tarafından belirlenir.
 
  • Uzay ve havacılık teknolojileri ve ilgili alanlarda bilim insanları, uzman ve araştırmacılar yetiştirilmesi amacıyla 3/3/2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın; burs ve ödül vermek, yurtiçi ve yurtdışı eğitim gibi imkânları sağlamak, yarışmalar düzenlemek, havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili bilimsel toplantı, yayın, tanıtım ve benzeri faaliyetleri yapmak, bu tür yayın, toplantı ve faaliyetleri desteklemek.
 
 
Ajans kadrolarında, ihtiyaç duyulması halinde toplam kadro sayısının yüzde 10'unu geçmemek üzere teknik bilgi ve uzmanlıklarından yararlanmak üzere yabancı uzman istihdam edilebilecek.
 
Tasarıya göre, ilk atanan başkanın görev süresi 6 yıl olacak.