25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Avrupa'nın akıllı telefona en bağımlı ülkesi Türkiye

Türkiye dahil 33 ülkede 53 binden fazla kişi üzerinde yapılan 'Global Mobil Kullanıcı Araştırması'na göre Avrupa'nın akıllı telefona en bağımlı ülkesi Türkiye. Avrupa'da günde ortalama telefona bakma sıklığı 48 iken, Türkiye'deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez telefonun ekranına bakıyor.

12 Ocak 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Avrupa'nın akıllı telefona en bağımlı ülkesi Türkiye

13 dakikada bir cep telefonuna bakıyoruz

Avrupa'da günde 48 olan akıllı telefonu kontrol etme sıklığı Türkiye'de 78'e çıktı. Danışmanlık kuruluşu Deloitte'un 33 ülkede 53 binden fazla katılımcıyla yaptığı 'Global Mobil Kullanıcı Araştırması'na göre Türkiye'deki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, diğer bir deyişle her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor. Yapılan araştırmaya göre Türkiye'ye en yakın ülke günde 64 kez ile Norveç. Avrupa ortalaması 48 iken, gün içinde telefonlarına en az bakan ülke ise 37 kez ile Rusya. Türkiye'de kullanıcıların % 66'sı telefonlarını gereğinden daha fazla kullandıklarını kabul ederken, bu kesimin % 50'si telefon kullanımını sınırlamaya çalışıyor.

Bütün maddelerde birinci Türkler

Araştırmaya göre gece yataktayken telefonunu en çok kontrol edenler de yine Türkler. Avrupa'da % 40'lar seviyesinde olan bu oran, Türkiye'de % 85'e çıkıyor. Sabah uyanır uyanmaz cep telefonuna bakanların oranı Avrupa'da % 15 iken, Türkiye'de % 28'i buluyor. Yine gece yatmadan hemen önce mutlaka telefonunu kontrol edenlerin oranı Avrupa'da % 13, Türkiye'de ise % 23.

WhatsApp önde

Cep telefonunda bulunan haberleşme uygulamaları incelendiğinde Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram gibi uygulamaları saatte en az 1 kere kullandığını belirten kullanıcılar incelendiğinde ise WhatsApp %56 ile birincilik koltuğuna oturuyor.

Sık sık değiştiriyoruz

Araştırmada öne çıkan bir diğer dikkat çekici sonuç ise ülke olarak telefon değiştirme oranlarımız. Sahip olduğu telefonu son 18 ay içinde değiştirmiş olduğunu belirtenlerin oranı %64 olmakla birlikte, gelecek 12 ay içinde telefonunu değiştirmeyi düşünenlerin oranı ise %5. Hem Türkiye'de hem de Avrupa genelinde telefon değişimi konusunda donanım kaynaklı sorunlar ön plana çıkmakla birlikte, Türk kullanıcılar bu sorunlar karşısında telefonlarını değiştirmeye Avrupa'dan daha fazla meyilli. Avrupa'daki kullanıcılar yeni bir telefon aldığında eskisini yedek olarak saklamayı tercih ederken (yüzde 40'lık oranla), Türkiye'deki kullanıcılar ise bir aile üyesine veya arkadaşına veriyor (yüzde 35'lik oranla). Telefon ile birlikte yüklü gelenler haricinde Türkiye'de kullanıcıların telefonunda ortalama 17 uygulama bulunuyor. Bu sayı Avrupa'da ise 24.