16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Uzaya giden Tesla'da Türk otomotiv yan sanayinin de katkısı olduğu ortaya çıktı

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın ve aynı zamanda SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın Mars’a gönderdiği, 2020 yılında üreteceği 2.9 saniyede 100 km’e hıza çıkabilen yeni Tesla'ya Türk otomotiv yan sanayinin de katkısı olduğu ortaya çıktı.

16 Nisan 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Uzaya giden Tesla'da Türk otomotiv yan sanayinin de katkısı olduğu ortaya çıktı
Amerikalı Elon Musk’ın direksiyona bir manken astronot yerleştirerek Mars’a gönderdiği 100 km’e hıza çıkabilen yeni Tesla  elektrikli otomobilde Türk otomotiv yan sanayinin de katkısı olduğu ortaya çıktı. Türk şirketi, uzaya gönderilen Tesla’nın amortisör parçalarından birini üretti. Türk şirketin genel müdürü, “7 milyar dolar ciroya sahip Tesla’nın otonom araçlarının en önemli tedarikçilerindeniz. Uzay’a gönderilen Tesla’nın 4 amortisörünü de ürettik. Türkiye’deki fabrika dahil 24 ayrı fabrikada Mars’a giden Tesla aracı için amortisör ve diğer fren araçları için gereken parçaların alt komponentleri üretildi ve Amerika’daki fabrikaya gönderildi. Şirket olarak biz amortisörün önemli komponentlerinden biri olan milini ürettik” dedi.
 
İlk yerli elektrikli direksiyonunu üretecek
 
Türk şirketin Güney Koreli ortağı, elektrikli direksiyon üretimi için de fabrika lokasyonunu Türkiye olarak belirledi. Türk şirketi tarafından üretilecek elektrikli direksiyonlar buradan tüm dünyaya ihraç edilecek. Önümüzdeki günlerde detayları açıklanacak projede fabrika yatırımı TAYSAD Organize Sanayi Bolgesi’nde (TOSB) ya da Bursa’da olacak. Proje ile elektrikli direksiyonda Türkiye’de ilk yerli üretimi gerçekleştireceklerini vurgulayan şirketin genel müdürü, “Şu anda Türkiye’de kullanılan tüm elektrikli direksiyonlar Çek Cumhuriyeti ya da Polonya’dan geliyor. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tüm araçlarda bu sistemin zorunlu 120 dolar yatırım bedeli olan bu fabrika ile 350 milyon dolarlık cari açığı kapatmış olacağız” dedi. Yerli elektrikli direksiyonlar için bazı firmalarla anlaşmaların imzalandığını birçoğu ile de görüşme halinde olduklarını belirten genel müdür, 2019’a kadar yatırımın tamamlanmış olacağını ve toplam ciroya 150 milyon dolarlık katkı yapacağını ve 2019 sonunda ilk sevkiyatın Hyundai Assan’a yapılacağını söyledi.
 
(Dünya)