18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Uzmanlar, arızalara karşı dayanıklı ve uzay araçlarındaki çalışmalarda çok etkili asenkron mikrodevrelerin tasarımına yönelik elementler geliştirdi

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsü (MEPhI) ile Rusya Bilimler Akademisi Sistem Araştırmaları Enstitüsü'nden uzmanların, arızalara karşı dayanıklı ve uzay araçlarındaki çalışmalarda çok etkili asenkron mikrodevrelerin tasarımına yönelik elementler geliştirdiği belirtildi.

19 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Uzmanlar, arızalara karşı dayanıklı ve uzay araçlarındaki çalışmalarda çok etkili asenkron mikrodevrelerin tasarımına yönelik elementler geliştirdi
MEPhI'den yapılan açıklamaya göre otomobillerdeki ve bilgisayarlardaki geleneksel teknik ekipmanlarda kullanılan mikrodevreler, uzay radyasyonu koşullarında düşük güvenirlik nedeniyle uzay araçları için çok uygun değil.
MEPhI öğretim üyesi Maksim Gorbunov, senkron devrelerin aksine saat vurum sıklığında senkronize edilmesi gerekmeyen asenkron devrelerin gelecek vaat ettiğinin düşünüldüğünü söyledi.
 
Açıklamaya göre Rus bilim insanları, bu nedenden dolayı güvenilir ve hızlı asenkron mikrodevreler için yeni elementler önerme kararı aldı. Rus bilimcilerin 'Acta Astronautica' bilim dergisindeki makalesi, asenkron devrelerin tasarımında kullanılan temel mantık geçitleri olan Maller'in C-elementlerini konu alıyor.
 
C-elementi, dahili hafıza kartlı bir mantık mekanizmasına sahiptir. İki girişli bu yapı bloğu, girişlerin birbiriyle uyumlu olması halinde sinyalleri daha uzağa taşıyabilir.
 
Uzmanlara göre geliştirilen bu devreleri yeni uzay tekniklerinin kullanımı için belirlenen asenkron mikrodevrelerin tasarımında kullanmak mümkün.
 
(Sputnik)