19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

WiFi sinyalleri ile duygularımız okunabilecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan (CSAIL) araştırmacılar kablosuz (wireless) internet sinyalleri gibi yansıyan sinyalleri kullanarak duyguları tespit etmenin bir yolunu buldular.

28 Kasım 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
WiFi sinyalleri ile duygularımız okunabilecek
“Günümüzde, neredeyse hayatın her alanında WiFi, televizyon ve benzeri cihazlardan radyo sinyalleri yayılıyor. Bu sinyaller insan vücuduyla etkileşime giriyor ve siz çevrenizdeki bu dalgalarla etkileştikçe  onları değiştiriyorsunuz. Aynen göle düşen bir damla gibi etkileşiyor.Bu sinyalleri ayırarak , kişilerle olan etkileşimlerini analiz edersek, kişilerin nefes alışlarına ve kalp atışlarına ilişkin  oldukça kesin detaylar elde edebiliriz,” diyor doktora araştırmacısı Fadel Adib. 
 
Bu çalışmanın temelinde yatan fikir ise, mevcut teknolojilerle duyguları izlemek. Yüz tanıma kameralarında belli ifadeler izlenebilse de bir pokercinin suratından hiçbir şey anlayamayabilirsiniz. Araştırmalar yansıyan kablosuz sinyalleri tanımlayabilmek , bir algoritma geliştirdi.
 
 EQ Radyo sistemiyle bir kişinin heyecan,kızgınlık veya mutluluk gibi duygularını % 87 gibi bir doğrulukla tayin edebilirsiniz.
 
Diğer taraftan insanların vücudundan çıkan kablosuz sinyalleri analiz ederek,  aynı elektrokardiyogram gibi kalp atışlarını ölçmek mümkün oluyor.
 
MIT profesörü Dina Katabi, Adib ve doktora öğrencisi Mingmin Zhao tarafından bu çalışma MobiCom’da sunulacak. Ayrıca bu teknolojiyi bir girişim şirketi kurarak pazarlamayı da planlıyorlar. 
“Bu teknolojinin akıllı ortam teknolojileri gibi bir uygulamaları olabilir. Örneğin uzun bir iş günü sonrasında eve döndüğünüzde, eviniz sinyallerde duygularını anlayabilir ve eğer yorgunsanız ışıkları hafif kısıp rahatlatıcı bir müzik verebilir,” diyor.
 
 Diğer potansiyel uygulamalara gelince , belki de bu teknoloji sayesinde insanların depresif olup ,olmadığı veya film yapımcılarına izleyicilerin tepkilerini ölçmeye yarayacak bir gösterge sunabilir.