24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yerli akıllı bombalar hedefi 12'den vuruyor

Milli gururumuz, yerli imkanlarla üretilen Hassas Güdüm Kiti (HGK), Fırat Kalkanı Harekatı ve PKK ile mücadelede çok sayıda hedefi imha ederek teröre adeta milli darbe vurdu. Şimdi de Zeytin Dalı operasyonunda teröristlere göz açtırmıyor.

22 Ocak 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yerli akıllı bombalar hedefi 12'den vuruyor
Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK), Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE ile ASELSAN ortaklığıyla üretiliyor. F-16 savaş uçaklarına entegrasyonu ve kalifikasyonu tamamlanan güdüm kitleri ile mühimmat hedefini 40 bin ft irtifada 25 km menzilden 6 metre hassasiyetle vurabiliyor.
 
Dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın destekleri ile düşük bir bütçe ile gerçekleştirildi. HGK Projesi kapsamında ‘Isıl Pil’ teknolojisi de milli imkanlar ile TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi.
 
 
HGK’da, entegre GPS ve INS gibi çok hassas küresel konumlandırma sistemleri bulunuyor. Bu tür sistemler her türlü hava şartında görev yapabiliyor.
 
Atış gerçekleştirildiğinde GPS ve çok daha hassas olan INS’den alınan verilerle bomba hedefine doğru uçmaya başlıyor. Bombanın hedefine yaklaşırken sağa-sola veya yukarı aşağı düzeltme hareketi otomatik olarak kanatçık kumandası ile gerçekleştiriliyor.
 
 
Kanatlı Güdüm Kiti, 600kg ağırlığındaki Mk-83 ve 300kg ağırlığındaki Mk-82 genel maksat bombalarını uzun menzilli akıllı at-unut tipi bombalara dönüştürüyor. 30 bin ft irtifadan bırakıldığında 112km, düşük irtifadan bırakıldığında 37km menzile ulaşabilen ve INS/GPS güdüm sistemi sayesinde 10 metrenin altında sapma ile hedefini vuran KGK, F-16 Blok 40 ve F-4E 2020 uçaklarının tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarına olanak sağlıyor.
 
Aselsan ve TUBITAK SAGE ortak uretimidir.