24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yerli ve milli SİHA'larımız ve özellikleri

Türkiye’de üretilen insansız hava araçları son günlerde terörle mücadele etkin şekilde kullanılmalarıyla dikkat çekiyor. Terötislerin korkulu rüyası haline gelen yerli Silahlı İnsansız Hava Aracı SİHA'lar sadece son 1 ayda 61 PKK’lıyı etkisiz hale getirdi. Son 1 yılda ise örgütün “beyin takımında” yer alan 21 haini vurdu. Peki yerli imkanlarla üretilen SİHA'ların özellikleri ve neler? Hangi firmalar yerli SİHA üretyor?

star.com.tr19 Eylül 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yerli SİHA üretiminde Baykar üretimi TB2, TUSAŞ imalatı Anka ve Vestel Savunma üretimi Karayel yerli İHA’lar olarak öne çıkıyor. Ayrıca İHA’ların görüntü birimlerini üreten ASELSAN, motor üreten TEİ ve otomatik iniş kalkış birimlerini üreten METEKSAN firmaları da Türkiye’de İHA üretimini bir üst seviyeye taşıyan firmalar arasında. 
 
Milli İnsansız Hava Aracı ANKA ve özellikleri
Milli İnsansız Hava Aracı olarak isimlendirilen ANKA, günümüzde yaygın kullanımıyla farklı şekilde isimlendirilebiliyor. Bu noktada (Türk İnsansız Hava Aracı, TAI Anka, TUSAŞ Anka) gibi isimlerle de bilinen ürün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilmiş bir insansız hava aracı olarak bilinmektedir.
 
 
İlk olarak 24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayisi Müsteşarlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında imzalanan protokolle beraber yürürlüğe girmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği birimler üzerinden kullanımlarını sağlamak amacıyla tasarlanmış bir üründür. Araç, 16 Temmuz 2010 yılı itibariyle hangardan çıkartılmış, basın ve ulusa tanıtımları gerçekleşmiştir. 30 Aralık 2010 tarihinde ise ilk denemesini hesaplanmamış bir tarihte gerçekleştiren Anka, 14 dakika havada kalmıştır. Anka, 22 Ekim 2011 tarihinde ise 5’inci uçuşunu gerçekleştirmiş, 2 saat 15 dakika kadar havada kalmıştır. 10 bin fit irtifaya çıkabilme özelliğini alanında barındıran ve başarılı şekilde piste inişini gerçekleştiren bu ürün, 6. Test uçuşunu da 22 Kasım 2014 tarihinde yapmıştır. Bu tarihte ise 6 saat kadar havada kalmayı başarmıştır. 18 bin fit kadar yüksekliğe çıkmış, 240 testi de başarıyla tamamlamıştır. 2013 yılında ise Türk Silahlı Kuvvetleri için seri üretimi tarihi verilmiştir.
 
 
Ayrıca bir sonra ki güçlendirme aşamalarında ise araca silah eklenme kararı alınmıştır. Yeni nesil yüksek performans barındıran Anka, 30 Ocak 2015 tarihi itibariyle otomatik kalkış ve inişle yapılan ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Oto pilot ve iniş modları testlerine istinaden Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından sorunsuz bir test aşaması olduğu da dile getirilmiştir.
 
Milli İHA ANKA'nın silahlı modeli ANKA-S
Terörle mücadelede Bayraktar ile birlikte ilk operasyonal göreve çıkan ANKA-S, Türksat uyduları üzerinden kontrol edilebiliyor oluşuyla öne çıkıyor.
 
Bu sayede hava şartlarından etkilenmeden Türksat uydularının görüş alanında olan her yerden kontrol edilebilen ve veri aktarabilen ANKA-S, 24 saat havada kalabiliyor ve 30 bin feet irtifaya (9 kilometrenin üzerinde) çıkabiliyor. ASELSAN tarafından üretilen CATS görüntüleme sistemini kullanan insansız hava aracı, operasyonlarda Roketsan tarafından üretilen ve ihracatı da yapılan 4 Cirit, 2 UMTAS füzesi taşıyabiliyor.
 
Bayraktar Tb2 Silahlı İnsansız Hava Aracı
Harp başlığı lulunmayan mühimmat İle 17 Aralık 2015’de ilk atış testlerini yapan Tb2 silahlı İha, harp başlığı taşıyan mini akıllı mühimmat ile ilk atış testlerini 28 Nisan 2016 tarihinde Konya’da yaptı. Kabul testlerinin Ağustos 2016’da tamamlanmasından sonra göreve başlayan Bayraktar TB2 görev sırasında gösterdiği üstün performansla terör örgütü PKK’nın kabusu olmşutur.
 
 
Mam-L Lazer Arayıcı Başlıklı Akıllı Mühimmat:
Roketsan tarafından Umtas altyapısı üzerine geliştirilen motorsuz süzülen bir mühimmat olan Mam-L (Mini Akıllı Mühimmat) 15 Bin fit mesafeden 8 kilometre mesafedeki hedefler için geliştirildi. Yarı kktif lazer arayıcı başlık kullanan mini akıllı mühimmat sabit hedefler ve 25 metre yarıçapındaki dağınık düşman kuvvetlerine karşı kullanılmak üzere geliştirildi. Mam-L 70 kilometreden düşük hızlarda seyreden düşman araçlarını da vurma kabiliyetine sahip. 22,2 kilogram ağırlığındaki mini akıllı mühimmat 10 kilogram harp başlığı taşıyor.
Mam-C İse Cirit altyapısı üzerine geliştirilen motorsuz havada süzülen mühimmattır.
 
 
Bayraktar Mini İHA
Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş elektronik, yazılım ve yapısal bileşenleri ile Türkiye’nin ilk mini robot hava aracı sistemidir. Ar-Ge ekibimizin yoğun çalışma ve gayreti ile geliştirilen sistem tüm testleri başarı ile geçerek ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunulmuştur. Yabancı ülkelerde geliştirilmiş rakiplerine nazaran birçok gelişmiş özelliği bulunan Mini İHA Sistemi zor coğrafi ve meteorolojik koşullar altında dahi kullanılabilmektedir.
 
 
Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiş ilk Milli Hava Aracı Sistemi
Bugüne kadar 100,000 üzerinde operasyonel uçuş sortisi ile güvenilir ve etkin bir sistem
Tamamen Milli ve Özgün Tasarım
İhraç edilen İlk Hava Aracı
Bayraktar Tb2 Silahlı İnsansız Hava Aracı
 
BAYRAKTAR’A MİLLİ İSTİHBARAT SİSTEMİ
Baykar daha önce yurt dışından temin edilen ve TSK için hayati öneme sahip olan milli istihbarat sistemini yerli imkânlarla geliştirdi.
 
Baykar Ar-Ge ekibi, Türkiye’nin yazılımı ve donanımı tamamen yerli ilk sinyal istihbarat cihazını başarıyla geliştirdi. Havadan elektronik (ELINT) ve haberleşme istihbaratını (COMINT) toplamaya uygun elektronik donanım ve yazılımla geliştirilen sistemin ilk denemeleri milli İHA Bayraktar TB-2 üzerinde yapılıyor.
 
Milli istihbarat sistemi olan, BSI-101 Sinyal İstihbarat Cihazı savaş zamanında üzerine güdümlü roket ve füze gibi silahların konuşlandığı İHA’lar ile sinyal istihbarat sistemi sayesinde düşman radar ve telsiz konumlarını tespit ederek rakip hedeflerini yok etme özelliğine sahip olarak geliştirildi. Ayrıca sistemin dinleme ve kestirme kabiliyetleri sayesinde teröristlerin telsiz konuşmaları canlı olarak dinlenip yerleri tespit edilerek terörle mücadelede istihbarat desteği de sağlanacak.
 
Bayraktar TB2 şuan için kullandığı aviyonikler, dış yapısı, füze-bomba bırakmaya yarayan salan sistemi ve elektronik harp sistemiyle en fazla yerlilik oranına sahip TSK ve SSM tarafından kabul görmüş İHA olarak birinci sırada yerini alıyor. 
 
KARAYEL TAKTİK İHA SİSTEMİ
KARAYEL Taktik İHA Sistemi keşif ve gözetleme yapmak amacıyla NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuşa Elverişlilik’ Standardı STANAG-4671’e göre tasarlanıp, üretilmiş ilk ve tek Taktik İnsansız Hava Aracıdır. KARAYEL sistemi, her türlü kontrolsüz kırıma karşı koruma sağlayan özgün 3'lü yedekli dağınık aviyonik mimariye sahiptir. Bu özelliğiyle VESTEL, dünya genelinde şimdiye kadar sadece insanlı havacılıkta kullanılan sistematik hata emniyetini KARAYEL ile birlikte ilk kez bir insansız hava aracına taşımıştır
 
 
 
Hava aracı kompozit yapısı üzerinde bulunan alüminyum ağ örgüsü sayesinde, yıldırım koruma özelliğine sahiptir. Buzlanma şartları ile karşı karşıya kalındığı durumlarda bunu otomatik olarak tespit edip faaliyete geçen ‘Buz Giderme Sistemi’ kullanılmaktadır. Bu özelliğiyle KARAYEL, her türlü hava koşullarına karşı dayanıklılık gösterip, çetin hava koşullarında üstün performans sergilemektedir. Havadan keşif ve gözetleme yapmak amacıyla taşıdığı kamera sistemi ile hedefi tespit ve teşhis edip üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmatları yönlendirme kabiliyetine sahiptir.
 
Silahlı İHA Vestel, Karayel-SU
Tamamen yerli imkânlarla geliştirilen İnsansız Hava Aracı (İHA) Karayel’in silahlı versiyonu ihtiyaç makamlarından gelen talep üzerine üretilmiş ve yaklaşık 3 ay gibi kısa sürede mühimmat entegrasyonu tamamlanarak geçtiğimiz yılın haziran ayında atışlı uçuşunu başarıyla gerçekleştirildi.
 
 
estel’in Türk mühendislerle ve tamamen yerli imkânlarla 2005 yılından beri geliştirip üretmekte olduğu çeşitli segmentteki İHA’ların en gelişmiş modeli olan KARAYEL-SU birçok alanda hizmet verebilecek.
 
120 kg mühimmat taşıyabiliyor
Bu başarının ardından Karayel’in daha fazla faydalı yük taşıyabilmesini sağlayabilmesi için kanat açıklığı arttırıldı ve toplamda 120 kg mühimmatla görev yapabilme yeteneğine erişti. Kanattaki istasyonlar modüler yapıda geliştirilerek, mühimmat dışında farklı yükleri de taşıyabilecek hale getirildi. 
Karayel’in kullandığı yerli mühimmatlar  Roketsan tarafından sağlanıyor.
 
ROKETSAN MAM-L
MAM-L adı verilen mühimmat Roketsan şirketinin üretimi olan ve bu yıl seri üretime girecek Umtas(Mızrak) Anti-Tank füzesi üzerinden hazırlanmış itki motoru olmayan bir mühimmattır.
 
 
Genel Özellikleri:
Ağırlığı: 22.5 Kg
10 Kg Harp Başlığı,
160 mm çap,
1000 mm boy.
Menzil 8+ km
 
Roketsan MAM-C 
Cirit roketi üzerinden tasarlanmış onun itkisiz ve modifiye edilmiş versiyonudur.
 
 
Genel Özellikleri:
70 mm çap,
8.5 Kg ağırlık,
2.5 Kg harp başlığı,
800 mm boy.
Menzil 8 Km