18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Yüzyılın en uzun 'Kanlı Ay' tutulması bu akşam

27 / 28 Temmuz'da gerçekleşecek yüzyılın en uzun süreli kanlı Ay tutulmasına hazır olun. 5 saat 40 dakika sürecek tutulmanın tamamı Türkiye'den izlenebilecek.

Gökhan Ertaş / star.com.tr14 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ay'ın kızıl görüntüye büründüğü tam Ay tutulması ile gerçekleşen Kanlı Ay tutulması görsel bir şölen sunacak. Yaklaşık 1 saat 43 dakika sürmesi beklenen tam tutulmanın, gölgeli, yarı gölgeli ve tam tutulma anı yaklaşık 5 saat 40 dakika sürecek. Tutulma Asya, Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Güney Amerika’nın büyük bir bölümünde gözlemlenebilecek. Türkiye'den tutulmanın neredeyse tamamı izlenebilecek.
 
Türkiye'de tutulma saat kaçta başlayacak?
 
Türkiye'de kanlı ay tutulmasının ilk aşaması olan gölgeli tutulma 27 temmuz akşamı 20:10 civarında başlayacak ve 22:30'da tam kanlı ay tutulmasına geçilecek. Tam tutulma anı 28 Temmuz 00:10'a kadar devam edecek ve ardından yarı gölgeli ve gölgeli tutulma yaşanarak 02.30 civarında tutulma son bulacak.
 
 
Tutulmayı izlemek için özel bir ekipmana gerek duyulmayacak. Gökyüzünü görebileceğiniz bulutsuz bir ortamda, ilk saatlerde Güneydoğu, ilerleyen saatlerde ise Doğu yönüne bakmanız yeterli olacak.
 
Ayrıca tutulma anında kızıl hale gelecek olan Ay'a kızıl gezegen Mars eşlik edecek.  Son15 yılın dünyaya en yakın konumunda olacak olan Mars gezegeni tutulma boyunca Ay'ın sağ alt tarafında kızıl bir yıdız gibi görülecek.
 
Tulmanının baştan sona tamamen izlenebileceği alan (turuncu bölge) ve sırasıyla tutulmanın (koyudan açığa doğru görüş azalıyor) izlenebileceği bölgeler
 
Kanlı Ay Tutulması nedir?
 
Tutulma esnasında tam olarak kaybolmayan Ay, koyu kızıl bir renge bürünecek. Bu durum, tutulma olayı esnasında Dünya’dan yansıyan Güneş ışınlarının Ay’ın üzerine düşmeye devam etmesi ile açıklanıyor. Güneş'in kızıl – turuncu renkli ışınları için Dünya’nın atmosferinin oldukça şeffaf olması, bu ışınların tutulma esnasında Ay’ın yüzeyine çok etkili bir biçimde yansımasına sebep oluyor. Bu sebeple gökyüzü olayı esnasında Ay, kızıl renge bürünüyor.