24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

1.5 milyon yerli turist cepte

Rusya gerginliği ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkıntı çeken turizme, yerli turistten destek geldi. Üçüncü periyodu dün sona eren erken rezervasyonlar, geçen yıla göre yüzde 20 artarak 1.5 milyona ulaştı. Mayıs sonuna kadar bu sayının 2 milyona yaklaşması bekleniyor.

Melih Kocagil5 Nisan 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
1.5 milyon yerli turist cepte

Turizm sezonu için geri sayım sürerken erken rezervasyonlarda yerli turist patlaması yaşanıyor. Rusya ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkıntı çeken turizme yerli turisten destek geldi. Yüzde 50 indirimle 2015 Kasım ayında başlayan erken rezervasyon döneminde, yüzde 35-40 aralığında indirimin yapıldığı üçüncü periyod dün sona erdi. Kasımdan nisan başına kadar üç periyodluk erken rezarvasyon döneminde yerli turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 1 milyon 500 bin kişiye ulaştı. 30 Mayıs’ta sona erecek dördüncü periyodda da bu rakama 250 bin daha yerli turistin katılması bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy “Acenteler arasında yaptığımız araştırmaya göre 1 milyon 500 bin kişi erken rezervasyon yaptırdı. Geçen yıla oranla rakamlarda yüzde 20 artış var” dedi. Son periyodda 250 bin kişinin daha erken rezervasyon yaptırmasını beklediklerini dile getiren TÜRSAB Başkanı Ulusoy “Son dakika satışlarını da dahil ettiğimizde bu rakam daha da yukarılara çıkacak. Rezervasyon toto oynamıyoruz. Tatil alışkanlığı başladı. Daha doğrusu vatandaşlarımız tatilin önemini kavradı. Ülkemizdeki bunca tarihi, kültürel ve doğal güzellik var. Bizim vazifemiz yurt dışında da yurt içinde de ülkemize destek olmak. Şu ana kadar erken rezervasyonlarda en çok Kapadokya, Antalya, Afyon, Bodrum ve Muğla gibi şehirler tercih edildi” dedi.

İNDİRİMİN TADINA VARDIK

Erken rezervasyon döneminin yarattığı fırsatlara değinen Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum “Vatandaşlarımız erken rezervasyon aracını kullanarak yüksek sezon fiyatlarına oranla ciddi indirimlerle taksit avantajını da kullanarak yararlanabilmenin tadına varmaya başladı. İç pazar için özel olarak planlanmış indirimli ve taksitli paketler de mevcut” dedi.

ALMAN TURİST SON DAKİKA ARTAR

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye’nin en büyük turizm pazarı Almanya’ya ilişkin öngörülerini bir rapor ile masaya yatırdı. TÜROB raporunda, Türkiye pazarına yönelik olarak, son dakika satışlarında artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve işletmelerin planlamalarında bu hususa dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. Türkiye’ye geçen yıl yüzde 6 artışla 5 milyon 580 bin Alman turist gelmişti. Son olayların etkisiyle bu yılın ilk iki ayında ise Almanya pazarı yüzde 6 düşüşle 252 bin kişi oldu.

RUSYA’NIN ALTYAPISI YETERLİ DEĞİL  

Rusya’daki turizm bölgelerinin, Türkiye ve Mısır yasağı nedeniyle Rus turistlerin gösterdiği yoğun talebi karşılayamadıkları belirtiliyor. Federal Turizm Ajansı Başkanı Oleg Safonov, Rusya’da bu yıl iç turizme ilginin büyük oranda arttığını, ancak Kırım ve Krasnodar gibi tatil bölgelerinin bu artışı karşılayacak kapasiteye sahip olmadığını belirtti. Geçen yıl Krasnodar bölgesinde yaklaşık 14 milyon, Kırım’da ise yaklaşık 4.9 milyon kişinin tatil yaptığına işaret eden Safonov “Ancak aldığımız bilgilere göre, Krasnodar’ın daha fazla insanı ağırlamak için altyapısı yok. Kırım’da da en fazla 500 bin kişi daha ağırlanabilecek durumda” dedi. Rosturizm verilerine göre, Türkiye ve Mısır turları, Rusya’daki tüm yurt dışı tur satışlarının yüzde 38’ini oluşturuyordu.